České obchody kvůli infekci stahují španělské okurky

Tomáš Fránek
27. 5. 2011 22:05
Německo varuje před okurkami, na střevní nákazu zemřelo do soboty sedm lidí
Ordinace (ilustrační snímek)
Ordinace (ilustrační snímek) | Foto: FN Brno

Brno - České obchody začaly v pátek stahovat z pultů zeleninu, především pak okurky, které jsou do Česka dovezeny ze Španělska. Rychle tak zareagovaly na to, jak se Německem šíří nebezpečná střevní nákaza.

O pár hodin později, v pátek večer, obeslala Státní zemědělská a potravinářská inspekce média zprávou, že spouští mimořádnou kontrolu čerstvé zeleniny původem ze Španělska. A to po celé republice.

Německo už totiž v systému rychlého varování (RASFF) zveřejnilo oznámení, podle kterého jsou zdrojem nákazy biookurky ze španělských oblastí Malaga a Almeria, jedna dodávka okurek pak do Německa zamířila z Nizozemí.

"Vzhledem k závažnosti celé kauzy zahájila inspkece v rámci předběžné opatrnosti intenzivní monitoring předmětných potravin (salátových okurek a případně namátkově i další zeleniny původem ze Španělska) v obchodní síti. Zjistí-li inspekce takové produkty, provede odběr vzorků a následně jejich laboratorní analýzu," uvedla mluvčí úřadu Romana Kadaňková.

Největší dovozce

Španělsko a Nizozemsko jsou největšími dovozci okurek do českých obchodů, jenom ze Španělska se měsíčně doveze asi třetina okurek, které se v Česku prodávají. Okurky tak už například se svých pultů stáhl řetězec Kaufland. Inspekce potvrdila, že podobně postupuje většina obchodních řetězců v Česku.

Čeští inspektoři ovšem zatím nemají informace, že by se kontaminované okurky mohly do Česka dostat.

Tuzemské obchody tak postupují podobně jako majitelé prodejen v Německu, které stáhly okurky z prodeje úplně.

Nemoc se šíří

Podle agentury DPA vyřadily mnohé německé restaurace, jídelny, nemocnice a školy čerstvou zeleninu dočasně z jídelníčků. Dovozci španělské okurky bojkotují, "salátovky" zmizely s mnoha německých obchodů.

Španělé se ale brání. Podle státního tajemníka ministertsva zemědělství Josepa Puxeua není jisté, že okurky byly bakterií napadeny právě ve Španělsku. Daleko pravděpodobnější podle něj je, že byly kontaminovány během transportu nebo zpracovávání v Německu. "Nesmíme se pohybovat v oblasti spekulací," zdůraznil podle DPA Puxeu a varoval před paušálním vztahování tohoto problému na všechny španělské zemědělské produkty.

Nebezpečné střevní onemocnění už úřady kromě Německa zaznamenaly případy ve Švédsku (10 případů), v Británii (3 případy), Dánsku (4 případy a dalších 7 je v šetření).

Průměrný věk nemocných je 40 let, u dětí a seniorů je výskyt onemocnění nízký

V Česku zatím nebyl hlášen žádný případ onemocnění u lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy