Investoři milují česká nákupní centra, hodně vynáší

Veronika Skálová Veronika Skálová
27. 5. 2011 11:09
Dění na trhu s obchodními prostory se začíná blížit úrovni před krizí
Lidé znovu začínají nakupovat, majitelé center se o obsazenost nemusí bát.
Lidé znovu začínají nakupovat, majitelé center se o obsazenost nemusí bát. | Foto: Veronika Skálová

Praha - Nákupní centra v České republice přináší svým majitelům o celé procento vyšší výnos než centra v Británii, Francii nebo v Německu. I to je důvod, proč je o centra, která jejich současní majitelé nabízí k prodeji, takový zájem. Aktivita na trhu se pomalu blíží předkrizové úrovni.

"Výnosy z prvotřídních nákupních center dosahují v Londýně 5,5 procenta, ve Francii a Německu je to 5 až 5,5 procenta. Střední Evropa i nadále nabízí atraktivních 6,5 procenta. V Polsku je to 6 až 6,5 procenta a v České republice 6,25 procenta," uvedla ve zprávě společnost Cushman & Wakefield (C&W), který se zaměřuje na komerční nemovitosti.

Prodej nákupních center Olympia v Teplicích a Mladé Boleslavi, za které nový majitel zaplatil 2,3 miliardy korun, byl největší transakcí na trhu s komerčními nemovitostmi od roku 2008. Na spadnutí jsou i další obchody.

Prodeje vynesou 500 milionů eur

Na prodej jsou mimo jiné největší nákupní centrum na Moravě Olympia Brno, Forum Liberec a Forum Ústí nad Labem, obě v majetku firmy Multi Development. O zájemce podle současných majitelů a expertů není nouze.

"V maloobchodním sektoru panuje v současné době horečná činnost. Očekáváme, že během léta budou uzavřeny další smlouvy v hodnotě přes 500 milionů eur. Solidní výsledky kvalitních nákupních center v období hospodářského poklesu jsou klíčovým faktorem. Na těchto ukazatelích pak stojí zájem investorů," uvedl James Chapman, vedoucí investičního týmu C&W pro Českou republiku a Slovensko.

Podle C&W jsou špičkové nemovitosti ve střední Evropě předmětem řady agresivních konkurenčních nabídek kupců bez ohledu na cenu.

Aktivita se blíží době před krizí

Aktivita na realitním trhu s komerčními nemovitostmi tak postupně nabírá obrátky směrem k intenzitě, kterou měla před nástupem recese.

"Trh postupně dozrává ve srovnání s lety konjunktury, kdy byli někteří investoři méně opatrní. K přitažlivosti českého trhu přispívá vyrovnanost rizik a návratnosti - a to platí jak pro domácí, tak zahraniční kupce," dodal Chapman.

Podle údajů poradenské firmy dosáhl objem transakcí na trhu s maloobchodními prostory za první čtyři měsíce letošního roku padesáti procent objemu investic celého loňského roku.

Lidé nakupují, majitelé center si libují

Vývoj by měl stejným směrem i pokračovat. Lidé po odeznění krize znovu začínají utrácet a spolu s tím sílí i zájem o maloobchodní prostory.

"Majitelé center již nebudou muset pouze bojovat o udržení stávající obsazenosti a výše nájmu, to byly jejich hlavní priority v období hospodářského poklesu," doplnil Charles Taylor, partner společnosti C&W.

 

Právě se děje

Další zprávy