AAA Auto musí nejdřív Rusy naučit nakupovat v bazaru

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
27. 5. 2011 10:16
Skupina bazarů se chystá do Ruska, tam ale lidé nejraději kupují auto přímo od majitele
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: AAA Auto

Moskva - Naučit Rusy kupovat ojetá auta z autobazaru a ne přímo od původního majitele si dala za úkol česká skupina AAA Auto. Společnost již několik let plánuje expanzi na ruský trh, původně na něj chtěla vstoupit v roce 2008.

Její plány ale tehdy překazila klesající poptávka spojená s ekonomickou krizí. Nový pokus je načasovaný na letošní září, kdy chce AAA Auto otevřít pobočku v obci Ščerbinka u Moskvy.

Podle ruského listu Vedomosti ale Rusové nejsou zvyklí nakupovat ojetá auta v bazaru, ale rovnou od majitele, pěkně "z ruky do ruky". Specializované autobazary mají na trhu podíl pět procent stejně jako oficiální dealeři automobilových firem.

AAA Auto, které bude prvním zahraničním hráčem na trhu s ojetými vozy, chce zpočátku mít skladem 200 až 300 aut, později nabídku rozšířit na tisícovku.

AAA bylo dříve i v Polsku, Rumunsku a Maďarsku

"To je dobrý objem do začátku," okomentoval záměry konkurence Michail Lezžov ze společnosti Formule-91, která vlastní jeden z největších autobazarů v okolí metropole, v Mytiščích.

V samotné Moskvě je konkurence mezi obchodníky s ojetými vozy větší než kdekoliv jinde v zemi. Loni oficiální dealeři prodali na sekundárním trhu 52 000 vozů, což představovalo pětinu moskevského trhu. V celé zemi se prodalo 4,11 milionu ojetých automobilů.

AAA Auto zatím působí v Česku a na Slovensku, má celkem 25 poboček v obou zemích. Krize prodejce ojetých vozů donutila stáhnout se z Polska, Rumunska a Maďarska, do poslední jmenované země se ale plánuje vrátit.


 

Právě se děje

Další zprávy