Hotely v Praze před sezonou zdražují, jinde zlevňují

Veronika Skálová Veronika Skálová
26. 5. 2011 16:13
Průměrná cena za pokoj klesá, pražští hoteliéři ale zdražují. Obsazenost ale stoupá
Průměrná cena za pokoj v Česku klesá. Neplatí to však ve všech krajích.
Průměrná cena za pokoj v Česku klesá. Neplatí to však ve všech krajích. | Foto: Štěpán Vrzala

Praha - Ubytovat se při výletech po Česku v hotelu je levnější než před dvěma lety. Průměrná cena za hotelový pokoj dál klesá.

Podle studie společnosti KPMG se v dubnu snížila meziročně o stokorunu na 1140 korun. V prvním čtvrtletí se průměrná cena pokoje ve tří až pětihvězdičkových hotelích snížila o dalších 6 procent, pokračuje tak vývoj předchozích let.

V březnu podle poradenské společnosti poklesla dokonce pod částku 900 korun, dostala se tak nejníže od roku 2009, kdy KPMG začala vývoj cen sledovat.

Na horách ceny klesly nejvíce

Pokles průměrné ceny ale nelze zobecnit na celém území Česka. "Zatímco ceny pražských hotelů se po výrazném propadu ze začátku roku začínají znovu pomalu zvedat vlivem přicházející sezony, například hotely v Královéhradeckém nebo Libereckém kraji šly s cenou výrazně dolů, což souvisí s ukončením zimní sezony v Krkonoších," upozornil Ondřej Špaček, Senior Advisor, KPMG Česká republika.

Hosté se po útlumu cestovního ruchu v souvislosti s ekonomickou krizí do českých hotelů vracejí. Obsazenost pokojů se v prvním čtvrtletí zvýšila na 42 procent oproti 39,6 procentům za stejné období loňského roku.

Ještě lepší výsledek přinesl letošní duben, kdy byla průměrná obsazenost pokojů 60,6 procenta, před rokem to bylo 53,7 procenta. Tento výsledek nasvědčuje tomu, že do Česka znovu začínají proudit turisté, právě duben je předznamenáním hlavní turistické sezony.

 

Právě se děje

Další zprávy