Nebezpečné průjmy jsou z okurek, Češi chtějí informace

Tomáš Fránek
26. 5. 2011 15:30
Španělsko je největším dovozcem okurek do Česka
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Za střevní infekci mohou podle německých hygieniků salátové okurky přivezené ze Španělska.

A to uvádí do pohotovosti i kontrolory v Česku. Španělsko je totiž největším dovozcem okurek na tuzemské pulty, podle posledních známých čísel z března letošního roku se do Česka dovezlo ze Španělska přes dva a půl tuny okurek.

České úřady už proto požádaly německé hygieniky o urychlené zaslání informací. "Reagujeme na zprávy o testech okurek a chceme co nejdříve znát podrobnosti," uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Michal Spáčil.

Čekáme na informace

Podle něj se zatím v evropském systému, který varuje před nebezpečnými potravinami, zatím žádné informace z Německa neobjevily.

Němci už oznámili, že bakterie jsou v okurkách ze Španělska. "Bakterie krvácivého průjmu EHEC hygienici jednoznačně zjistili u tří okurek ze Španělska," oznámila ministryně zdravotnictví spolkové země Hamburk Cornelia Prüferová-Storcksová. "Nelze vyloučit, že by zdrojem nákazy mohly být i další potraviny," řekla Prüferová-Storcksová.

Na nebezpečnou nákazu v Německu zemřely dvě ženy, nakazilo se přes 600 lidí, z toho 140 je ve vážném stavu. Nákaza byla zjištěna i v Dánsku.

Podle zástupců Evropské komise hrozí přenos nákazy do dalších zemí Evropské unie. V EU by proto mohl být brzy vyhlášen první stupeň pohotovosti, při němž členské státy zavedou opatření k ochraně obyvatel.

Odolný vir

Jako první na možnou příčinu upozornili experti z berlínského Institutu Roberta Kocha.

Zjistili, že nemocní konzumovali ve zvýšené míře syrová rajčata, salátové okurky a listový salát. Úřad proto varoval, aby lidé tuto zeleninu pocházející ze severu Německa nejedli.

 

Kmen bakterie EHEC je velmi odolný a podle všeho nereaguje na penicilin. Identifikace patogenu je důležitým krokem k nalezení přenosových kanálů.


 

Právě se děje

Další zprávy