ČEZ vítězí nad zákazníky, elektřinu pustit nemusí

Tomáš Fránek
24. 5. 2011 5:30
Energetická firma uspěla u Nejvyššího soudu ve sporu s černými odběrateli
Foto: NTZ

Brno -  Energetický gigant ČEZ získal velmi účinný nástroj v boji s lidmi, kteří firmě kvůli černým odběrům dluží za elektřinu.

Nejvyšší soud totiž svým verdiktem mění postoj soudů, které dosud o sporech černých odběratelů a energetické firmy rozhodovaly ve prospěch lidí. Energetická firma tak lidem elektřinu může znovu zapojit až ve chvíli, kdy zaplatí dluhy.

Dosavadní praxe byla opačná - ČEZ i další energetické firmy měly obnovit dodávky elektřiny hned poté, co byly odstraněny technické příčiny černého odběru elektřiny. Bez ohledu na to, zda lidé dluhy zaplatili, nebo ne.

Dluží, ale elektřinu dostane

Nejvyšší soud tak rozhodl spor mezi zákazníkem ČEZu ze severu Moravy a energetickou firmou. Ta zjistila, že muž odebíral načerno elektřinu (elektroměr měl porušenou plombu). ČEZ chtěl, aby muž zaplatil přes 430 tisíc korun.

Okresní soud v Děčíně i Krajský soud v Ústí nad Labem ale rozhodly, že poté, co byl vyměněn poškozený elektroměr, musí ČEZ do rodinného domu znovu začít elektřinu dodávat.

"Bezprostředně po výměně elektroměru byl ČEZ povinen obnovit dodávku elektrické energie," rozhodli soudci s tím, že zákon nestanoví, že by nejprve musela být zaplacena škoda vzniklá neoprávněným odběrem elektřiny.

Energetická firma se obrátila na Nejvyšší soud s tím, že takový verdikt je nespravedlivý a vychází vstříc nepoctivým lidem. "Účelem zákona je donutit neoprávněné odběratele řádně zaplatit. Nepovažujeme za spravedlivé obnovit dodávku energie, a teprve pak vymáhat dlužné peníze," uvedla firma v dovolání.

A Nejvyšší soud se postavil na stranu ČEZu.  Podle senátu Nejvyššího soudu vedeného soudcem Václavem Dudou nemůže obstát argumentace, podle které se dluhy mají řešit až po připojení elektřiny.

Není to morální

"Odporovalo by obecnému pojetí spravedlnosti a morálky, aby právní postavení "černého" odběratele (jeho právo na obnovení dodávky elektřiny) bylo výhodnější oproti tomu, kdo "jen" nezaplatil za řádně měřený odběr a taktéž mu byla dodávka elektřiny přerušena," uvedli soudci.

Nezaplacení odebrané elektřiny je podle soudců příčinou, která vede k přerušení dodávek elektřiny.

"Dokud nedojde k zaplacení způsobené škody, nemá ČEZ povinnost podle energetického zákona obnovit mu dodávku elektřiny," rozhodli soudci.

Boj ČEZu s lidmi, kteří měli načerno odebírat elektřinu, rozvířila kauza útvaru NTZ, známého někdejšího komanda energetické firmy.

Skupina NTZ patřila pod divizi ČEZ Měření. Už v listopadu 2008 vyšetřovatelé z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu obvinili v akci s názvem Izolátor 32 členů NTZ. Obviněni byli z toho, že vstupovali bez povolení na pozemky odběratelů elektrické energie, vydírali je a nutili k tomu, aby zaplatili za údajně černé odběry elektřiny vysoké sumy peněz.

Soudy nakonec stíhání členů komanda zastavily s tím, že nespáchali trestný čin.

 

Právě se děje

Další zprávy