Konečně mírné zlevnění. Natural spěje pod hranici 35 Kč

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
23. 5. 2011 12:18
Ceny benzinu a nafty na stojanech se brzy zřejmě vyrovnají
Ceny pohonných hmot o něco poklesly. Ilustrační foto.
Ceny pohonných hmot o něco poklesly. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Minulý týden se tak ještě nestalo, ale již tento týden by průměrné ceny za litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 měly u tuzemských čerpacích stanic spadnout pod hranici 35 Kč za litr.

I v minulém týdnu totiž ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v Česku pokračovaly v mírném poklesu. "Benzin Natural 95 zlevnil v průměru o osm haléřů na 35,04 koruny za litr. Cena nafty se snížila o 14 haléřů na 34,17 Kč/l," uvedla společnost CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.

Analytici tvrdí, že současný pokles cen sosouvisí s poklesem cen benzinu a nafty na burze v Rotterdamu. "Výraznějšímu zlevnění nicméně bránil nepříznivý vývoj kurzu koruny vůči dolaru," podotkl Petr Čermák ze společnosti Colosseum. V dalších dnech by se podle Čermáka ceny mohly snížit výrazněji, protože koruna proti dolaru přestala oslabovat.

Více bude zlevňovat benzin než nafta

Protože větší zlevnění se dá očekávat u benzinu, je pravděpodobné, že ceny na stojanech budou u benzinu a nafty velice podobné.

V minulém týdnu byl v neděli  nejdražší benzin v Jihomoravském kraji. Cena byla v průměru 35,68 Kč/l. Následoval Zlínský kraj, kde se cena snížila o sedm haléřů na 35,32 Kč/l. V Praze stál litr benzinu 35,30 koruny.

Nejlevnější benzin byl v Jihočeském kraji. Jeho cena zde během týdne klesla o 15 haléřů na 34,58 Kč/l. Následoval Liberecký kraj s cenou 34,64 Kč/l. V Ústeckém kraji platili řidiči za litr Naturalu 34,66 koruny.

Nafta byla nejdražší stejně jako benzin v Jihomoravském kraji. Litr zde stál průměrně 34,82 koruny. Následovala Vysočina s cenou 34,62 Kč/l. Ve Zlínském kraji platili motoristé 34,57 Kč/l. Nejlevnější diesel byl v neděli za 33,79 Kč/l v Ústeckém kraji. V Karlovarském kraji stál litr nafty 33,85 koruny.

 

Právě se děje

Další zprávy