Jágrův hattrick překonal televizní rekord ČT. Nova trpí

Miloslav Lubas
12. 5. 2011 12:00
Šampionát v Bratislavě Nova ničím nepřebije
Česko žije hokejem.
Česko žije hokejem. | Foto: Jan Langer

Praha - Utkání Česko - USA sledovalo v televizi přes 1,2 milionu dospělých diváků. Kanál ČT4 v tu chvíli uzmul rekordních 54,81 procent trhu.

Sledovanost přitom postupně rostla. První třetinu viděl milion a 160 tisíc diváků, druhou 1,69 milionu a třetí pak 1,9 milionu lidí. Česká televize oznámila, že jde o nejúspěšnější přenos v historii jejího sportovního kanálu.

Vítězné tažení českých hokejistů na MS v hokeji v Bratislavě převrací i program konkureční televize Nova. Pokud se Češi probojují do nedělního finále, Nova přesune šestou finálovou epizodu Superstar na pondělí.

Televize to uvedla ve své tiskové zprávě. Finále MS se hraje v neděli večer ve stejné době, kdy by na obrazovkách běžela Superstar.

Foto: Aktuálně.cz
Blog: Jágr zase pomáhá ODS, tentokrát maskovat vládní potíže

Když ČT nabízela na jedničce zápas Česko - Finsko, na Nově proti Jágrovi a spol. běžel hit Novy Comeback. Jindy jasná jednička středečního tuzemského televizního vysílání utrpěla před osmi dny porážku.

Čtěte také:
Jágr show. "Hokejový Messi" sklízí obdiv ze všech stran
Švédové vyřadili Německo. V boji o finále vyzvou Čechy

"U dvou reprízovaných dílů Comebacku klesla ve středu večer sledovanost o devět procent," řekla Aktuálně.cz Marie Fianová z tiskového oddělení Novy.

TV hity Novy nemají proti českým hokejistům šanci

"Obecně můžeme říci, že při velkých sportovních událostech s českou účastí, které vysílá Česká televize, se sledovanost TV Nova snižuje. Jsme široce zaměřenou televizí s nejmladším a nejvíce mužským publikem," dodala Fianová.

"Cokoliv se při mistrovství světa vysílá na Nově ve stejné době jako utkání českého týmu, nemá moc šanci na úspěch," řekl Aktuálně.cz důvěryhodný zdroj z tuzemské komerční televize. Z pracovních důvodů si nepřeje zveřejnit své jméno.

"Už před mistrovstvím světa to měla Nova s Markízou se Superstar těžké, ale teď je to nerovný boj," upozornil zdroj. "Jak ukazují čísla, MS na ČT 4 sebralo nejvíc diváků sesterské ČT 1, ale úbytek diváků bolí také Novu."

Jágra, Pavelce a spol. hltají v televizi staří i mladí

Nova předpokládala, že starší diváci zůstanou u nehokejových pořadů a mladí se rozdělí - polovina se bude dívat na hokej a polovina na Superstar. Realita vypadá jinak - mladí se koukají většinou na MS a starší přitahuje hokej čím dál tím víc.

Ozzák a další hity TV Nova se u diváků ocitly na vedlejší koleji.
Ozzák a další hity TV Nova se u diváků ocitly na vedlejší koleji. | Foto: Jiří Herman/www.hermina.cz

"Skok ve sledovanosti ČT4 je obrovský. Hlavní důvody jsou jednoduché - Češi obhajují titul a Slovensko, kde se hraje, leží blízko," vysvětlil zdroj.

Podle něj stoupla v první polovině sledovanost slovenských televizních kanálů, které vysílaly hokej, přibližně na 35 procent. Naopak Markíza spadla bez MS ze zhruba 35 procent přibližně na 20 procent. Pokles sledovanosti se prý týká také TV JOJ.

Zájem o nesportovní televizní programy na Slovensku znovu stoupl poté, co domácí reprezentace nepostoupila do čtvrtfinále MS.

 

Právě se děje

Další zprávy