Z instalatéra se vyklubal řezník. Jíme jídlo z Polska

Tomáš Fránek
11. 5. 2011 6:00
Česko a Německo jsou pro levné polské potraviny největším trhem
Foto: Jan Lipold

Brno - Do Česka, země, která si zakládá na své pivní tradici, se vozí statisíce hektolitrů piva z Polska.

I česká kuřata míří na tuzemský trh oklikou přes Polsko, kde je ve velkém zpracovávají tamní řezníci. Potraviny Made in Poland tak stále více obsazují trhy v Evropské unii.

Symbolem strachu Evropy před levnou polskou pracovní silou byl instalatér, ale Poláci zatím předvádějí mohem silnější invazi v potravinářství. České obchody jsou přitom vedle německých těmi, které jsou první na řadě.

A není to jenom dojem z regálů velkých obchodních řetězců, dokládají to už i statistiky.

Polsko dobývá trhy

"Česko je hned po Německu největším odbytištěm polských potravin," uvedlo ve své nejnovější zprávě polské Ministerstvo zemědělství a rozvoje venkova.

Export potravin z Polska roste velmi rychle, jenom za loňský rok se zvýšil až o 14 procent a dosahuje úrovně 13,3 miliardy eur. Při vstupu do Evropské unie přitom Polsko dováželo potraviny ve velkém.

"Z čistého dovozce potravin se Polsko stalo významným exportérem potravin," uvedl Výzkumnému ústavu zemědělské ekonomiky v Praze, jehož experti počítali přínos vstupu do EU pro jednotlivé země.

Do Česka bylo loni dovezeno potravinářské zboží za rekordních 140,6 miliardy korun, z Polska do Česka třeba směřovalo rekordní množství hovězího masa.

Z Polska se dováží také cukrovinky a cukrářské výrobky, ovocné, zeleninové a masné produkty. A polské masokombináty a řezníci nakupují kuřata v Česku a pak je zpátky prodávají jako hotové výrobky.

Tak levní nejsme

"Češi prodají kuře do Polska za 22 korun a poražené se jim vrátí zpátky do Česka za 26 korun. V Polsku je totiž zemědělství považováno za politickou otázku. Jen na Slovensku a v Česku to tak nefunguje," prohlásil majitel desítek zemědělských i potravinářských firem Andrej Babiš na nedávné konferenci o obchodu.

"Už máme signály, že řetězce už nebudou chtít naše kuřata a dovezou je raději z Polska," uvedla majitelka jednoho z menších masokombinátů.

U polských potravin přitom cena hraje hlavní roli. "Nejsme schopni vyrábět tak levně jako Poláci, navíc díky tlaku řetězců se kvalita jejich zboží stále zvyšuje," uvedl obchodník s masem Petr Horský.

Zemědělci tvrdí, že dovoz polských potravin umožňuje to, že polští zemědělci mohou počítat s velkou podporou státu.

A navíc Poláci nemuseli investovat do moderních technologií, to kritizují například producenti masa.

"Život nám komplikují polští zemědělci. Díky výjimce, kterou si vyjednali u Evropské unie, mohou používat zastaralé postupy a metody chovu. Ty jsou samozřejmě mnohem levnější než ty moderní," uvedl šéf české Agrární komory Jan Veleba.

Je faktem, že polské potraviny patří mezi ty, u kterých i veterináři odhalí pochybení nejčastěji. Inspektoři tak před Velikonoci odhalili 5000 vajec z Polska, která byla špatně označena nebo na nich označení chybělo, dalších 6000 polských vajec bylo plesnivých či v plesnivých obalech. Výskyt plísně byl způsoben nevhodným skladováním. Tato vejce byla proto zlikvidována.

 

Právě se děje

Další zprávy