Statistika: Turisté se pomalu vracejí do českých hotelů

Veronika Skálová Veronika Skálová
10. 5. 2011 10:38
Turistů přijelo do českých hotelů v prvním čtvrtletí o 8,5 procenta víc.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Best of Realty

Praha - Po hubeném loňském roce se zdá, že se turisté do České republiky začínají opět vracet. Podle údajů Českého statistického úřadu přijelo do hotelů a penzionů v Česku o 8,5 procenta hostů více než před rokem, celkem 2,4 milionů lidí.

Hostů ze zahraničí přijelo o 7 procent víc, Čechů se ubytovalo o 10 procent víc.

Počet přenocování v hotelích se zvýšil o 6,5 procenta, nejvíce rostl v nižších kategoriích ubytovacích zařízení. U hotelů s jednou hvězdičkou vzrostl počet přenocování o 20,5 procenta, v hotelech garni o 18 procent, v pětihvězdičkových hotelech ale jen o 3,4 procenta a v penzionech dokonce o 0,2 procenta.

Počet turistů se meziročně zvýšil ve všech krajích, nejvíc v Ústeckém, který navštívilo o 25,1 procenta více turistů. Výrazný nárůst zaznamenal i Karlovarský (o 19,4 procenta) a Pardubický (o 15 procent) kraj.

Nejvíce turistů ze zahraničí přijelo do Česka z Německa, celkem 265 tisíc, což představuje meziroční nárůst o 2,2 procenta. Druhými nejčastějšími návštěvníky byli turisté z Ruska (113 tisíc a nárůst o 42 procent).

Meziročně výrazně přibylo i turistů z Francie (o 23,3 procenta), Slovenska (o 14,7 procenta) a Nizozemska (o 12,5 procenta).

 

Právě se děje

Další zprávy