Billboardy u silnic zabíjí, varuje kampaň

Veronika Skálová Veronika Skálová
20. 4. 2011 12:29
Ke kampani se přidal i Vodafone a Schwarzmüller
Kromě rozptylování pozornosti jsou stojany billboardů nebezpečné i při nehodách, argumentuje nezisková společnost. Ilustrační foto.
Kromě rozptylování pozornosti jsou stojany billboardů nebezpečné i při nehodách, argumentuje nezisková společnost. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Billboardy lemující české dálnice a silnice rozptylují pozornost řidičů a navíc představují nebezpečnou překážku v případě, že auto při havárii vyjede ze silnice.

Proto nezisková organizace Acta non verba spolu se serverem nechceme-billboardy.cz zahájila kampaň, která by měla počet reklam u silnic snížit.

"Úředníci se při povolování nosičů opírají o svévolný výklad platných zákonů a výjimky poskytují jako na běžícím pásu, což svědčí o vysoké míře korupce," uvedl ředitel neziskové společnosti Vojtěch Razima.

Podle něj se do regulace venkovní reklamy zákonem příliš nechce ani politikům, kteří vycházejí majitelům nosičů této reklamy vstříc, obvykle výměnou za poskytnutí ploch při předvolebních kampaních.

Kampaň "Odpovědné firmy neinzerují na nebezpečných billboardech" má upozornit na rizika, která s sebou tato forma inzerce přináší.

"Kvůli nepozornosti řidičů u nás v roce 2010 došlo k 12 332 nehodám, při kterých zemřelo 88 lidí. Jednalo se o vůbec nejčastější příčinu dopravních nehod. Policie v rubrice srážka s pevnou překážkou eviduje 16 894 bouraček a 187 mrtvých," upozorňuje organizace.

Dodává, že ač policejní statistiky neevidují přímo případy, kdy řidič vrazil do stojanu billboardu, podle expertů zemře nejméně 10 lidí ročně právě tímto způsobem.

Do kampaně se již zapojily tři velké společnosti. Mobilní operátor Vodafone se zavázal, že do konce června odstraní veškeré své poutače od silnic s maximální povolenou rychlostí 90 a více kilometrů v hodině.

Billboardy nechtějí využívat ani společnosti Okin Group a Schwarzmüller. Acta non verba vyzvala k zapojení do kampaně prostřednictvím České asociace pojišťoven právě pojišťovací ústavy, které často podél dálnic a silnic nabízejí své služby.

 

Právě se děje

Další zprávy