Českou hudbu online nekoupíte, obchod JetMusic odložen

Jan Kovalík
20. 4. 2011 23:08
Čeští vydavatelé se zatím nebyli schopní dohodnout

Praha - Ještě v lednu to vypadalo, že se čeští vydavatelé hudby pokusí zachránit potápějící se loď své branže a nabídnou zdejším posluchačům legální způsob, jak hudbu na internetu poslouchat i nakupovat.

Projekt JetMusic měl startovat v březnu. Neodstartoval. A podle informací Aktuálně.cz neodstartuje minimálně do září.

Nekonečné embargo

Vydavatelé i představitelé Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI) odmítali koncem roku o projektu sdělovat bližší informace a na JetMusic vyhlásili do konce března informační embargo.

A pokračující embargo je dnes jedinou věcí, která z projektu zbyla. Ze stručné odpovědi marketingového ředitele Sony Music Petra Čápa se zdá, že se JetMusic zadrhl na staré slabině kapitánů zdejšího hudebního průmyslu: neschopnosti se dohodnout.

"Projekt je stále v závěrečné fázi, jeho smluvně-právní finalizace. Embargo trvá," říká Čáp.

O moc sdílnější není ani česká pobočka IFPI. "Řeší se problémy technického rázu. Reálné spuštění bych viděla na září," říká Petra Žikovská (IFPI). Víc odmítá prozradit s odkazem na embargo.

Šéf Universal Music Tomáš Filip, který se v lednu svěřil Hospodářským novinám, že "iTunes už je zastaralá metoda pro člověka, který ho není zvyklý používat" a věří proto v úspěch cloudového modelu, dnes plánovaný projekt nekomentuje. Nezvedá telefon a na otázky v e-mailu vydavatelství nereaguje.

Sporná ziskovost

Projekt JetMusic, nebo také JetStream, měl podle informací z branže fungovat na bázi švédského Spotify. Uživatelé připojení k internetu tak mohou zdarma poslouchat skladby z katalogů zúčastněných vydavatelů a za poplatek si skladby stáhnout do svého počítače, případně kapesního přehrávače nebo telefonu.

Jako přímý důsledek plánovaného spuštění JetMusic ukončil počátkem roku provoz server i-legálně.cz, na kterém bylo možné legálně nakupovat digitální hudbu. Od té doby na českém internetu neexistuje možnost si na jednom místě legálně koupit hudbu od více vydavatelů.

Samotná služba Spotify, která v Česku nefunguje kvůli nemožnosti dohodnout se s vydavateli na právech k jejich obsahu, se přitom potýká s problémy se ziskovostí. Jen zhruba deset procent jejích uživatelů mimo poslech zdarma také platí za stahování.

Provozovatelé Spotify proto minulý týden zredukovali možnost poslechu zdarma na deset hodin měsíčně, polovinu původního limitu. Doufají, že to uživatele přiměje využívat placených prémiových účtů.

 

Právě se děje

Další zprávy