Při výrobě bot značky Puma zkolabovaly stovky dělníků

Tomáš Fránek
12. 4. 2011 13:30
Úřady v Kambodži vyšetřují, proč se osmi stovkám lidí udělalo naráz zle
Foto: Puma

Phnompenh/Berlín - Úřady v Kambodži zahájily vyšetřování případu, kdy náhle zkolabovalo na 800 zaměstnanců, kteří ve dvou továrnách vyrábějí sportovní obuv značky Puma.

Vyšetřování může ukázat, za jakých podmínek pracují v této asijské zemi dělníci, kteří vyrábí textilní zboží světoznámých značek.

Kambodža je pro světové značky dalším asijským textilním rájem, v oboru tu pracuje na 210 tisíc lidí. A svoje výrobky zde šijí firmy, jako je Nike, Gap nebo Zara.

Udělalo se nám zle

Podle neziskových organizací mají továrny pracující pro velké firmy stejné problémy, jako jsou třeba v Bangladéši nebo Číně. Lidé pracují za nízké mzdy v nevyhovujících podmínkách.

"Vláda musí začít sledovat tyto podniky a vynucovat podmínky pro dělníky," uvedl Moeun Tola z jedné z neziskových organizací, které sledují pracovní podmínky pro dělníky a dělnice.

Podle něj případy ze dvou továren, kde vyrábějí pro Pumu, dokládají, že podmínky nejsou dobré.

Dělnici onemocněli ve dvou továrnách náhle, 800 lidí postihly závratě, lidé se cítili vyčerpaní, část skončila v nemocnici.

Podle kambodžských úřadů si dělníci v továrnách vydělávají asi 61 dolarů za měsíc. "Lidé mohli být prostě unaveni... Podíváme se také na to, v jakém prostředí pracují a zda je dostatek vzduchu v továrních halách," uvedl policejní náčelník Touch Naruth.

Puma, která je po konkurentech Nike a Adidas třetím největším výrobcem sportovního zboží na světě, už slíbila, že podmínky v továrnách prověří.

Asie je ráj pro nízké platy

Německý výrobce sportovního oblečení Puma loni zvýšil čistý zisk o 154 procent na 202 milionů eur (zhruba pět miliard korun) díky rekordním tržbám.

Kambodža je další zemí, která se dostala do centra pozornosti kvůli problémům se špatnými dělnickými platy.

V Bangladéši šijí oblečení v továrnách, kde pracují desítky tisíc žen za minimální mzdu. Chová se tak většina velkých obchodních řetězců. České i německé neziskové organizace už několikrát poměry v továrnách v Bangladéši kritizovaly.

Dělnice podle zjištění nevládního sdružení AMFR, které prověřovalo podmínky pro pracovníky v textilních továrnách, musí pracovat sedm dnů v týdnu, přesčasy jsou i pět hodin denně. Nejsou plněny základní podmínky bezpečnosti práce.

Řetězec H&M podobně jako například Lidl se zavázal, že se nebude podílet na vykořisťování dělníků.


 

Právě se děje

Další zprávy