Plán na sněhový ráj: Praděd má mít novou lanovku

Tomáš Fránek
4. 4. 2011 22:30
Projekt rozšíření lyžařského střediska může mírně poškodit přírodu
Praděd, Ovčárna
Praděd, Ovčárna | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Nejvýše položený lyžařský areál v Česku, středisko Ovčárna - Praděd v Jeseníkách, se má za desítky milionů korun výrazně změnit.

Středisko, které leží v přísně střežené zóně Chráněné krajinné oblasti Jeseníky a jehož provoz ovlivňují ekologové, má mít nově sedačkovou lanovku, rozšířené sjezdovky a taky nový odbavovací systém.

Čtyřsedačková lanová dráha s kapacitou 1200 lidí za hodinu má nahradit vlek u turistické sjezdovky.

Bude to lepší

"Nástupní stanice bude v nadmořské výšce 1291 metrů nad mořem a výstupní v cca 1437 m n. m. Celková vodorovná délka lanové dráhy bude 692,3 metrů," uvedl provozovatel areálu podnikatel Josef Figura v oznámení, které poslal kvůli posouzení vlivu na životní prostředí na Ministerstvo životního prostředí.

Plán také počítá se zvetšením prostoru pro sjezdovky, závodní i turistická se mají rozšířit o asi čtyři metry. Areál by se měl modernizovat v létě 2012.

Plány majitele střediska počítají s tím, že se kvůli modernizaci budou kácet a řezat stromy a dřeviny. "Podle studie dojde ke kácení cca 28 stromů na území nově vybudované stanice lanové dráhy a v prostoru rozšíření a prodloužení sjezdové dráhy v její spodní části. Dále dojde k vykácení 8 stromů v okolí turistické sjezdovky," je napsáno v žádosti.

Podle expertů, kteří podklady zpracovávali, bude mít modernizace střediska mírně negativní vliv na celou chráněnou lokalitu. Navrhli proto dvacet dva různých opatření, která mají přírodu co nejvíce chránit,. Týkají se jak stavebních prací, tak samotného provozu areálu.

Peníze z Evropy

Podle informací Regionální rady Moravskoslezsko, která rozděluje evropské dotace v kraji, chce provozovatel střediska získat padesát čtyři milionů korun z evropských fondů a čtyřicet procent nákladů na modernizaci střediska chce zaplatit sám.

Celkem by tak do středisek a turistických center na Jesenicku mohlo jít asi čtvrt miliardy korun.

Lyžařské středisko Praděd - Ovčárna je nejvýše položeným centrem lyžování v České republice - nástupiště lyžařských vleků jsou ve výšce 1 300 metrů nad mořem. 

Díky nadmořské výšce jsou zde tradičně nejlepší sněhové podmínky. Na Ovčárně je šest vleků s obtížností od modré po černou.

 

Právě se děje

Další zprávy