Češi v lednu nakupovali víc než před Vánoci

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 3. 2011 9:18
Tržby maloobchodníků se od prosince zvýšily o 4,8 procenta, meziročně o 5,1 procenta
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Veronika Skálová

Praha - Jakkoli byl vývoj tržeb v celém loňském roce pro obchodníky nepříliš radostný, první měsíc roku 2011 naznačuje zlepšení. Zatímco v prosinci, navzdory vánočním nákupům, poklesly maloobchodní tržby meziročně o 1,3 procenta, v lednu rostly meziročně o 5,1 procenta.

Čerstvá data zveřejnil Český statistický úřad. Ve srovnání s předchozím měsícem se tržby zvýšily o 4,8 procenta.

Bez započítání sezónních vlivů, zejména vyššího počtu dní, rostly tržby meziročně o 6,8 procenta. To je téměř dvojnásobný růst oproti odhadům analytiků, kteří čekali zvýšení tržeb okolo tří procent. Časy blahobytu jsou ale zatím stále daleko.

"Maloobchod je nyní  stále pod úrovní prodejů, které měl v září 2008, když zkrachovali Lehman Brothers. Tehdy ale byla míra nezaměstnanosti v Česku 5,3 procenta, nyní je 9,6 procenta. Marže obchodníků tedy budou dál trpět, nemohou příliš zdražovat," komentoval čerstvé údaje analytik Aleš Michl z Raiffeisenbank.

Experti zároveň upozorňují, že velký nárůst je dán i velmi nízkou hodnotou z ledna 2010.

Auta kupovaly hlavně firmy

Hlavní podíl na lednovém výsledku obchodu měl prodej aut, který se zvýšil o 4,8 procenta a nepotravinářského zboží.

„Prodejci automobilů lákali zákazníky hlavně na slevy loňských modelových řad. V lednu se meziročně prodalo o 8 % více osobních aut. Nové vozy ale nakupovaly více firmy, které začaly obměňovat svůj vozový park. I to naznačuje, že se ekonomice začíná dařit a pociťují to nejen spotřebitelé, ale i podniky," uvedl analytik Home Credit Michal Kozub.

Na podobně rychlý růst se v dalších měsících obchodníci podle expertů těšit nemohou. "Na tržby v maloobchodě budou dále převažovat spíše negativní faktory jako nízký růst mezd, vysoká nezaměstnanost a šetření a propouštění ve veřejném sektoru," podotkl Jiří Šimek, analytik skupiny Citfin.

 

Právě se děje

Další zprávy