Benzin je nejdražší v historii a jeho cena dále stoupá

Radek Pecák Radek Pecák
7. 3. 2011 12:50
Nafta zatím za cenovým rekordem z roku 2008 zaostává
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Opět o více než dvacet korun dráže než před týdnem vyjde natankování plné nádrže do Škody Fabia. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95, která byla již minulý týden na rekordní úrovni, vystoupala na nový rekord.

Průměrná cena jednoho litru dosáhla bez jednoho haléře na 34 Kč. Podle údajů společnosti CCS je to o 64 haléřů více než na konci února.

Také nafta v minulém týdnu výrazně zdražila. Ceny se v tomto období zvýšily o 49 haléřů a nyní je palivo na čerpacích stanicích v tuzemsku k mání v průměru 33,35 Kč za litr. Nafta zatím za rekordní úrovní cen z roku 2008 ještě zaostává. V létě před třemi roky stál litr nafty v průměru více než 35 Kč.

Absolutní rekord padl již minulý týden

Dosud nejdražší byl benzin v tuzemsku v září 2005. Tehdy byl růst cen následkem hurikánu Katrina, který poškodil ropná zařízení v Mexickém zálivu. Průměrná cena benzinu v Česku podle CCS tehdy vystoupala na 33,76 Kč/l. Tento rekord byl překonán už v průběhu minulého týdne.

Nejdráže se tankuje v Praze. Cena za litr naturalu se už blíží hranici 35 Kč. Zatím se zastavila na úrovni 34,85 Kč. Nejdražší nafta je na jihu Moravy, kde stojí průměrně 33,77 Kč.

Nejlevnější Natural 95 mohli lidé naopak natankovat v Jihočeském kraji. Je to za 33,40 koruny za litr. V případě nafty bylo nejlevněji v Ústeckém kraji, litr tam v závěru týdne stál 33,05 koruny.

 

Právě se děje

Další zprávy