Vyšší daň prudce zvedne ceny bytů, závod s časem začal

Zdeněk John
19. 2. 2011 17:19
Developeři čekají obrovský nárůst zájmu o nové byty v letošním roce, pak drsný pád
Bytový dům Zbraslav K Vejvoďáku, Praha 5-Zbraslav Developer: Ing. Miloš Buřil
Bytový dům Zbraslav K Vejvoďáku, Praha 5-Zbraslav Developer: Ing. Miloš Buřil | Foto: Best of Realty

Praha - Bude to stavební a developerský sprint, za jaký by se na atletické dráze nemusel stydět ani nejrychlejší muž světa Usain Bolt.

Kvůli chystanému zvýšení DPH se zopakuje loňský boom s připojováním nových slunečních elektráren, jen s tím rozdílem, že letos půjde o nové byty. Kdo stihne nakoupit do konce roku, má vyhráno.

Vládní koalice chce do vyšší dvacetiprocentní sazby daně od roku 2012 přesunout veškeré stavební práce, tedy i ty, které se týkají bytů - včetně sociálních. Nové byty proto podle developerů a realitních expertů zdraží řádově o statisíce korun.

Za byt o 320 tisíc víc

Agentura ČTK citovala analytika poradenské společnosti King Sturge Pavla Smolku, který popsal příklad z Prahy. "Za průměrný nový byt v Praze dnes lidé platí desetiprocentní sazbu DPH ve výši kolem 360 tisíc korun," řekl Smolka. "Po sjednocení DPH to bude 720 tisíc."

V situaci, kdy se realitní trh probírá z krize, to může být v příštím roce těžký úder. Ale zároveň nečekaná příležitost: kdo opravdu uvažuje o koupi nového bytu, udělá vše, aby ho získal ještě letos, s nižší daní a za levnější peníze.

Začíná tak stejný závod, jaký loni podstoupili provozovatelé fotovoltaických panelů. I oni museli připojit své zařízení do sítě ke konci roku.

"V celém letošním roce lze očekávat obrovskou vlnu zájmu o nové byty, které ještě půjde pořídit se sníženou sazbou DPH," citovala ČTK generálního ředitele developerské společnosti Ekospol Evžena Korce.

Kupte si byt, ale rychle

Stejně jako u končících výhod stavebního spoření nejspíš čekají Čechy marketingové kampaně, které je po celý rok budou přesvědčovat, aby si pospíšili s nákupem bytu. Rozhodovat nebude kolaudace, ale datum, kdy zákazník zaplatí (nejčastěji vystavení faktury). Fakturově nakoupí byt ještě letos (za nižší cenu), kolaudace a stěhování už mohou přijít v roce 2012.

Česko si v minulých letech nastavilo takové podmínky, aby mohlo šikovně obcházet pravidla Evropské unie, která žádají u nového bydlení vyšší sazbu DPH - s výjimkou sociálních bytů. Právě kvůli této výjimce je nyní v tuzemsku za sociální označována většina bytové výstavby. Rozhoduje podlahová plocha: sociální jsou byty do 120 metrů čtvrtečních, domy dokonce do 350 metrů. Se sjednocením DPH tato výhoda končí.

Stavbaři nijak netají, že zdraží. Jejich marže totiž osekala realitní krize, o dřívějších velmi nadstandardních výdělcích si mohou nechat jen zdát. Tuzemská stavební jednička, firma Skanska, v reakci na oznámení zvýšení DPH prohlásila, že "vzhledem k rizikovosti developerských projektů musí zvýšené DPH promítnout do cen."

Marže stlačené krizí

"Developeři již delší období nemají takové marže, o kterých se v kuloárech hovořilo v minulosti," uvedla ředitelka odboru prodeje a marketingu divize Skanska Reality Naděžda Ptáčková.

Developeři měli loni jen v Praze a blízkém okolí, kde se podle údajů Českého statistického úřadu staví nejvíc, utopených zhruba 11 miliard korun v neprodaných bytech. Je to zhruba tolik, kolik se v Praze prostaví za celý rok. Trh rozhýbaly až byty postavené za první pokrizové ceny, přece jen levnější než o rok dva dříve.

 

Právě se děje

Další zprávy