České e-knihy nebudou, nikdo je nechce, tvrdí knihkupci

Jan Kovalík
18. 2. 2011 22:45
Český trh s elektronickými knihami téměř neexistuje, vydavatelé nechávají půdu pirátům

Praha - Čeští knižní vydavatelé se nacházejí na podobné křižovatce, na jaké byla hudební vydavatelství před deseti lety. Jsou konfrontováni s "novou" technologií elektronického čtení a hledí na ni s nedůvěrou.

Hudební průmysl před lety technologický pokrok ignoroval, což se mu nevyplatilo a dnes už bude ztracené pozice těžko dobývat. Bude se situace opakovat i u knih?

Hudba a čtivo se samozřejmě v mnohém liší. Muziku vychutnáváme jinak, při jiných příležitostech a jinými kanály. Zkopírovat CD do digitální podoby je otázkou několika minut. Zdigitalizovat knihu je mnohem komplikovanější, ani ne tak technologicky, jako časově.

Pirátům se podobná námaha nemůže vyplatit, říkají si mnozí vydavatelé. Předpoklad, že na digitalizovanou knihu čekají jen piráti, aby jí mohli ukrást, je ale mylný. Na e-knihy totiž čekají především zákazníci.

Amazon nemá zájem

Největším světovým obchodníkem s elektronickým čtivem je Amazon.com. Tomuto knihkupectví se už v roce 2007 podařil skvělý tah: začal prodávat čtečku e-knih Kindle. A koncem loňského roku už jí prodal více kusů, než například knih s Harrym Potterem.

České knihy ale budete na Amazonu hledat marně. Podobně v Česku chybí hudební obchod iTunes. Amazon ani Apple totiž nemají o malý český trh zájem. Nakladatelé, čtenáři i posluchači se mohou zlobit, na rozhodnutí těchto gigantů to ale nic nezmění.

Prvním pokusům prodávat elektronicky hudbu zasadilo před lety smrtící ránu DRM, tedy elektronická ochrana proti kopírování.

Víte,že...
Autor fotografie: Amazon.com

Víte,že...

Tato ochrana byla prolomena hned v den svého uvedení. Hlavně ale platícím zákazníkům zkomplikovala používání zakoupeného obsahu. A stejně tak komplikuje DRM prodej knih. Vychází totiž ze stejného uvažování - kdo si chce koupit elektronickou verzi, je automaticky podezřelý zloděj.

Zaklínadlo DRM

"Vydavatelé nemají s e-knihami zkušenosti a bojí se, že pokud nebudou DRM používat, budou okradeni," říká spoluzakladatel obchodu eReading.cz Martin Lipert. Podle jeho slov vyžaduje použití DRM zhruba polovina z hrstky nakladatelů vydávajících elektronické knihy.

Řada vydavatelů navíc nemá s autory sjednaná práva na vydání elektronické verze. "Smlouvy uzavřené v tomto roce ale už v drtivé většině počítají s obojím," říká Lipert.

Prodeje serveru eReading.cz dnes s obtížemi pokryjí náklady na hardware a hosting, o vše ostatní se stará trojice nadšenců, kteří rentabilitu svého projektu očekávají zhruba za dva roky. Takový optimismus nesdílí Jan Kanzelsberger mladší, zástupce jedné z největších sítí knihkupectví v Česku, který považuje elektronickou knihu za "kuriozitu pro technologické nadšence".

Stovky let to fungovalo

"Nula," říká Kanzelsberger na otázku, kolik procent knih nabízí v elektronické verzi a pokračuje: "Je tu množství čteček a formátů a nikdo neví, která bude ta primární. Navíc necítím ani žádnou poptávku. Takhle to fungovalo stovky let, já žádnou revoluci neočekávám."

Podobný přístup se nakladatelům ale nemusí v budoucnu vyplatit. "Je to přímá podpora černého trhu. Kam myslíte, že se obrátí majitelé čteček? Je to stejné jako s hudbou a nikam to nevede, " říká na to publicista Daniel Dočekal, který provozuje web o elektronických knihách bookz.cz.

Není přitom nutné řešit otázku, jestli elektronické knihy nahradí ty klasické. Čtení papírové knihy je unikátní zážitek a pro mnoho lidí jej čtečky nemohou nahradit.

V tom se hudba od čtiva razantně liší. "Elektronické knihy lze vnímat jako doplněk a přidanou hodnotu," říká už citovaný Lipert: "Když si u nás koupíte e-knihu, budete ji mít u nás navždy uloženou v e-knihovně a pokud se někdy rozhodnete koupit klasickou, platíte jen rozdíl v ceně."

Piráti gentlemani

Lidé z eReading popisují zajímavě i pirátskou komunitu, která si knihy vyměňuje a kopíruje. Tvoří ji především náruživí milovníci knih, kteří podle Liperta leckdy nesdílí knižní novinky dříve než půl roku po vydání. "Na na svých fórech odkazují i na legální zdroje, pokud nějaké jsou," říká Lipert.

Spoléhat na piráty gentlemany ale nikam nevede. To, jestli český trh s elektronickými knihami čeká nešťastný osud hudebních vydavatelů, dnes závisí na nadšencích, kteří budou nakladatele přemlouvat a e-knihy prodávat.

Na motivaci nakladatelů se zatím spoléhat nedá. Z jejich pohledu je podchycení e-verzí v současnosti investice navíc, která jim v nejbližší době nepřinese žádné horentní zisky.

Podobně dříve uvažovali hudební vydavatelé. A dnes s překvapením zjišťují, že se jen za posledních šest let hodnota trhu s jejich zbožím propadla o více než třicet procent.

 

Právě se děje

Další zprávy