Volat z mobilu v zahraničí? Vyhýbá se tomu 76 % Čechů

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
14. 2. 2011 14:45
Češi nejčastěji z obyvatel Unie posílají SMSky
Zavolat domů z dovolené? Rozmyslí si to tři čtvrtiny Čechů.
Zavolat domů z dovolené? Rozmyslí si to tři čtvrtiny Čechů. | Foto: Ondřej Besperát

Brusel - Platit za roaming na dovolené? To raději mobilní telefon moc nepoužívat, myslí si Evropané. Jejich názor nezměnilo ani snížení cen za přeshraniční volání. Za posledních pět let poklesly poplatky díky regulaci Evropské komise o tři čtvrtiny.

Vyplývá to z čerstvého průzkumu Eurobarometr. Vysoké náklady na volání ze zahraničí dělají starost 72 procentům Evropanů, mezi Čechy se jich obává dokonce více než tři čtvrtiny lidí.

A to nejsou Češi zdaleka nejopatrnější při používání mobilů za hranicemi. Své hovory kvůli příliš vysokým nákladům omezuje 78 procent Dánů, 80 procent Litevců a Belgičanů a 81 procent Švédů.

Lidé požadují zlevnění 

"Spotřebitelé jsou přesvědčeni, že je ještě veliký prostor pro zlepšení, především u datového roamingu," komentovala průzkum eurokomisařka Neelie Kroesová.

Pokud už Češi za hranicemi republiky mobil používají, nejčastěji posílají textové zprávy, dokonce téměř nejvíc ze všech obyvatel členských zemí Unie. Využívání této služby uvedlo 72 procent dotázaných Čechů, zatímco volání přiznává jen 47 procent z nich. To je jeden z nejnižších údajů v Unii. Úplně nejméně pak využívají právě datové služby, které využívají jen tři procenta Čechů.

Přesto však navzdory poklesu turistického ruchu využívání roamingu v Unii roste. I když se turismus v letech 2006 až 2010 snížil o 13 procent, ve stejném období vzrostlo používání roamingu u hovorů o více než 30 procent, u textových zpráv dokonce o více než 40 procent.

Snižování cen zatím jen o centy

Unie se cenami roamingu zabývá posledních pět let a za tu cenu jeho ceny poklesly asi o tři čtvrtiny. Evropská komise by ráda zvýšené sazby za požívání mobilu v zahraničí úplně zrušila, zatím jen reguluje jejich výši.

Od loňského července snížila Evropská komise maximální cenu za odchozí roamingový hovor na 39 centů (zhruba 9,5 Kč) za minutu z předchozích 43 centů za minutu bez DPH a cena za příchozí hovor činí maximálně 15 centů za minutu místo dřívějších 19 centů. Vedle toho komise nastavila limit pro datový roaming 50 eur bez DPH.

 

Právě se děje

Další zprávy