Zájem o Česko roste, cizinců přijelo o 5 procent víc

Veronika Skálová Veronika Skálová
10. 2. 2011 9:48
Po dvou letech přestal klesat počet turistů, kteří přespali v českých hotelech a penzionech.
Nejvíce rostl zájem o čtyřhvězdičkové a pětihvězdičkové hotely.
Nejvíce rostl zájem o čtyřhvězdičkové a pětihvězdičkové hotely. | Foto: Best of Realty

Praha - Pravidelný úbytek turistů, kteří do hotelů, penzionů i kempů v Česku každoročně přijíždějí, se po dvou letech loni konečně zastavil.

Počet hostů se v průběhu roku zvýšil o 1,9 procenta, vzrostl i počet nocí, které v ubytovacích zařízeních strávili. Informoval o tom Český statistický úřad.

Dobrou zprávou je zejména to, že ve srovnání s rokem 2009 se o pět procent zvýšil počet hostů ze zahraničí, Čechů přivítaly hotely a penziony méně o 1,3 procenta.

Optimistické údaje se ale netýkají všech krajů. Zatímco v Praze přibylo 8,9 procenta hostů, Ústecký kraj si připsal pokles o 12,8 procenta.

Ukazuje se také, že hostů sice ubytovací zařízení měla více, ale tráví v nich o něco kratší dobu než dřív. Naznačuje to nestejnoměrné zvýšení počtu hostů a počtu nocí, které v hotelech a penzionech strávili.

Velký podíl na celoročním růstu mělo poslední čtvrtletí loňského roku. Meziročně přibylo 3,4 procenta turistů, zahraničních hostů přijelo o 6 procent více.

Velký zájem s koncem roku zaznamenaly zejména dražší hotely. "Zejména díky akčním cenám silvestrovských pobytů přilákaly až o 15 procent více zájemců. Ceny ubytování jsou však na historických minimech a na vyšší úroveň se vracejí jen velmi pomalu, proto hotely pravděpodobně nebudou vykazovat žádné výrazné zisky," varoval Tomáš Nezdara z ubytovacího portálu Hotel.cz.


 

Právě se děje

Další zprávy