Pozor, vadné hračky se dostaly i na světovou výstavu

Tomáš Fránek
8. 2. 2011 18:34
Na největším světovém velektrhu hraček v Norimberku se objevilo několik nebezpečných výrobků
Foto: Lucie Kalivodová

Norimberk - Pořadatelé největší světové výstavy hraček na světě v německém Norimberku mají - stejně jako prodejci - problémy s nebezpečnými výrobky.

Na výstavu, která rozhoduje, co se dostane na pulty obchodů a k dětem, se dostaly závadné hračky. V některých případech inspektoři odhalili dokonce i výrobky, které mohou vážně ohrozit zdraví a život dětí.

Na Mezinárodním veletrhu hraček se nyní představuje na 2700 vystavovatelů a odborníkům se ukáže do zítřka na sedmdesát tisíc novinek.

Nebezpečné zvětšující se zvíře

Bavorská ministryně pro rodinu Christine Haderthauer uvedla, že různé porušení pravidel našli inspektoři u desítek hraček, v nepořádku tak byla jedna ze šesti vystavených hraček.

Většinou šlo o nedostatečné značení a varování spojené s používáním hraček.

"Objevily se ale i závažné nedostatky," uvedla ministryně. Zvířecí postava se tak po kontaktu s vodou zvětšila 600 krát místo povolených padesáti procent, což by mohlo vést až k udušení dítěte, které by takovou hračku nebo její část polklo. A lampa pro děti měla připojení na 230 voltů místo povolených 24 voltů.

Norimberský veletrh je přitom nejdůležitější světovou akcí v oboru. "Náš veletrh je opět plný novinek. Inovaci na něj přináší především společnosti ze západu," řekl ředitel veletrhu hraček Ernst Kick.

Rok od roku ale hrají na veletrhu důležitější roli čínské společnosti. Jejich výstavní plocha se letos oproti 500 metrům čtverečních zdvojnásobila. Do Německa přijelo hned šedesát čínských vystavovatelů.

Normy vše napraví?

Hlavní pozornost je každoročně upřena na největšího výrobce hraček, americkou firmu Mattel. "Jak všichni víte, naše Barbie slaví narozeniny. A lidé se začínají ptát, co bude dál. Jak se bude její rodina vyvíjet dál? A hlavně, jak bude pokračovat její vztah s Kenem," vysvětluje mluvčí společnosti Mattel Julia Jansonová.

Podívejte na nebezpečné hračky z českého trhu. ČOI před nimi varuje:

Veletrh každoročně navštíví přes 70 tisíc odborných návštěvníků.

Hračky patří už delší dobu mezi nejnebezpečnější výrobky na trhu. Letos v létě má začít platit směrnice Evropské unie, která zpřísňuje především normy pro rakovinotvorné látky.

Česká obchodní inspekce zakázala prodej bezmála 30 000hraček v celkové hodnotě 2,6 milionu korun. Mezi zakázanými výrobky bylo například 400 kusů akustických hraček, které vydávaly silnější zvuk než připouštějí normy. Inspekce zakázala také prodej 162 kusů magnetických hraček a 4144 hraček určených pro děti mladší 36 měsíců.

 

Právě se děje

Další zprávy