I-legálně, největší český obchod s online hudbou, končí

Ekonomika Ekonomika
1. 2. 2011 16:50
Konec portálu potvrdil pro Aktuálně.cz jeho šéf
Kopírování možná zabíjí hudbu, ale i-legálně zabil plánovaný portál s hudbou zdarma.
Kopírování možná zabíjí hudbu, ale i-legálně zabil plánovaný portál s hudbou zdarma. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Portál I-legálně, který Čechům představil legální stahování hudby, končí. Redakci Aktuálně.cz to potvrdil šéf a zakladatel serveru Petr Peřina. Svou existenci obchod oficiálně ukončí ve středu, po třech letech existence.

"Firmu jsem ještě nezavíral. Tak si to ve středu na soudě vyzkouším," řekl Peřina Aktuálně.cz.

Zpráva o konci I-legálně nepřichází tak docela nečekaně, ale o několik měsíců dříve, než někteří před časem odhadovali.

Hudební vydavatelství totiž oznámila, že od jara spustí projekt JetMusic. Tato digitální databáze české hudby bude nabízet nejen online poslech zdarma, ale i možnost nákupu jednotlivých skladeb. Právě to je tvrdá rána pro online obchody s digitální hudbou.

Projekt už má své internetové stránky s doménou eu, které oznamují, že brzy se na nich objeví ústřední digitální archiv stovek tisíc alb české populární hudby.

I-legálně zařízly plány vydavatelství

I-legálně si přitom své místo v českém virtuálním světě muselo vybojovat, zejména u hudebních vydavatelství. Většina z nich, s výjimkou Supraphonu a některých alb vydaných Universal Music, například do loňského léta trvala na ochraně prodávané hudby technologií DRM (Digital Right Management).

Tato technologie vyšla I-legálně na miliony korun, navíc byla nepříjemná i pro uživatele a například komplikovala vypalování zakoupených skladeb na některých zařízeních.

V loňském roce oznámilo I-legálně velký pokrok, když se mu podařilo dosáhnout dohody s vydavatelskými společnostmi a prodávat hudbu bez DRM, což byla v prodeji digitální hudby v Česku malá revoluce.

"Věříme, že tuto změnu, která znamená radikální zjednodušení procesu nákupu a následného přehrávání legálně nabyté hudby, naši stávající i noví zákazníci ocení," doufal tehdy Petr Peřina.

Nijak se netajil tím, že plány vydavatelství na založení jednotné databáze s přehráváním zdarma mu dělá starosti. "Ve chvíli, kdy po nás budou chtít vydavatelé peníze za staženou hudbu a sami ji budou nabízet zdarma, I-Legálně.cz musí logicky skončit," řekl serveru iHned minulý týden.

 

Právě se děje

Další zprávy