Dobré jméno Sazky je drahé, stojí tři miliardy korun

Tomáš Fránek
1. 2. 2011 7:58
Loterijní firma zažalovala banky a společnost Penta, chce po nich více než tři miliardy
Foto: Radek Pecák

Brno - Loterijní společnost Sazka chce u soudů dosáhnout vysokého odškodnění za poškození svého dobré jména.

Firma, které hrozí úpadek, tak požaduje částku převyšující tři miliardy korun. Jde o jedno z největších odškodnění, které provází spor firem v Česku.

Vedení Sazky žaloby kvůli poškození svého jména avizovalo několikrát, nikdy ale neuvedlo přesnou sumu, na kolik si svoji pověst cení.

Největší sumu, dvě miliardy korun, chce vysoudit na společnosti Penta, která je vlastníkem sázkové společnosti Fortuna. Podle informací zveřejněných Sazkou v insolvenčním rejstříku, podala Sazka žalobu na Pentu těsně před koncem loňského roku.

Zaplaťte škodu

"Sazka se domáhá kromě ochrany před nekalosoutěžním jednání domáhá také náhrady škody," uvedla firma v podání k soudu.

Penta nabídla na záchranu Sazky dvě až tři miliardy korun v roce 2011 a další garance. Za to žádala stoprocentní podíl v Sazce a další kroky, zejména okamžitý pád generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka. Její nabídku ale akcionáři odmítli.

Podle šéfa Sazky Aleše Hušáka se Penta snažila o nepřátelské převzetí firmy a Sazku vážně poškodila.

Banky nás poškodily

Přes půl miliardy pak chce Sazka po Komerční bance a necelých šest set milionů Raiffeisenbank. U Komerční banky původně vedení Sazky avizovalo žalobu na miliardu korun, u soudu ale požaduje nižší částku.

Obě banky prodaly své pohledávky vůči bance podnikateli Radovanu Vítkovi, který navrhl poslat Sazku do insolvence. Podle Sazky obě bankovní instituce poškodily dobré jméno loterijní firmy.

Z dokumentů, které dnes Sazka předložila soudu, majetek loterijní společnosti činí 14,16 miliardy korun, z toho pohledávky představují 10,5 miliardy korun. Naopak závazky Sazky jsou celkem 9,4 miliardy korun.

Do insolvenčního řízení se přihlásil další věřitel Sazky, svoji přihlášku poslal jeden ze zaměstnanců firmy, který se s firmou pře o půjčku ze zaměstnaneckého fondu.

 

Právě se děje

Další zprávy