České cestovní kanceláře ruší zájezdy do Egypta

Veronika Skálová Veronika Skálová
31. 1. 2011 15:55
Kanceláře další turisty posílat nebudou. Ti, kdo tam už jsou, si dovolenou krátí
Namísto odpočinku na pláži sedí turisté u televize a sledují vývoj nepokojů. Ilustrační foto.
Namísto odpočinku na pláži sedí turisté u televize a sledují vývoj nepokojů. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Zkažená dovolená pro ty, kdo už na egyptských plážích pobývají a rychlé změny plánů pro turisty, kteří se na ně měli vypravit v nejbližších dnech. Rychle se měnící situace v Egyptě vzala Čechům chuť tam trávit dovolenou. Cestovní kanceláře navíc ruší zájezdy, které začínají v následujících dvou týdnech.

Zatímco ještě koncem minulého týdne se lidé v cestovníh kancelářích jen dotazovali na aktuální situaci v turistických letoviscích, od neděle už svou plánovanou dovolenou na severu Afriky ruší.

"Už v průběhu víkendu vyšla řada cestovních kanceláří klientům vstříc a umožnila jim rozmyslet si cestu do Egypta bez stornopoplatků. Stejně tak umožňují těm, kdo už na dovolené jsou, aby si ji zkrátili a vrátili se dřív domů," uvedl viceprezident a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Podle něj v pondělí počet těch, kdo si cestu do Egypta rozmysleli, dosáhl několika stovek. A zájem je také o zkrácení pobytu, jak potvrzují České aerolinie, které část charterových spojů mezi Prahou a Káhirou zajišťují.

"Pondělní ranní linka do Káhiry byla vypravena v 8:00 hodin, tedy podle plánu. Na tento let České aerolinie pružně nasadily letoun Airbus A321, který disponuje vyšší sedačkovou kapacitou. Společnost tím reaguje na vyšší poptávku po zpátečním letu z  Káhiry do Prahy," uvedla mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Podle Tomia Okamury začnou v pondělí cestovní kanceláře rušit únorové zájezdy do Egypta a nabídnou svým klientům jinou alternativu. Jednají také s leteckými společnostmi, aby v případě zájmu mohly dopravit všechny své klienty z Egypta domů před oficiálním koncem pobytu.

Ještě minulý týden lidé na plážích v Hurkhadě nebo Sharm El Sheiku o nepokojích mnoho netušili, v průběhu víkendu je nutnost sledovat aktuální dění dostihla.

"Hovořil jsem telefonicky s našimi turisty v Hurkhadě. V oblasti je sice až na malé výjimky klid, ale hromadné odjezdy britských a německých turistů na ostatní působí negativně. Lidé přiznávají, že namísto klidné slunné dovolené tráví čas v polosbaleném stavu sledováním televize, konzultováním aktuálního dění a zvažováním dalších plánů," uvedl Jaromír Beránek, analytik cestovního ruchu společnosti Mag Consulting.

Lidé v letoviscích se neobávají ani tolik nepokojů, problémem je zejména zásobování, které se v průběhu víkendu podle zpráv z letovisek zcela rozpadlo.

V odpoledních hodinám mohou navíc nastat potíže na letištích, protože řada evropských zemí připravuje na odpoledne evakuaci svých turistů.

Krvácet bude Egypt i cestovní kanceláře

Rušení celých zájezdů se pochopitelně podepíše na podnikatelích v cestovním ruchu na obou stranách. Na té egyptské nepochybně. "Příjmy z cestovního ruchu tvoří téměř 12 procent hrubého domácího produktu Egypta, každý osmý až devátý zaměstnanec pracují v této oblasti," upozornil Beránek.

Ale bez úhony nemusí současnou situaci přežít ani české cestovky. "Záleží na tom, jak se ke stornopoplatkům postaví egyptská strana i charterové společnosti. Pokud nepřihlédnou k mimořádné situaci a budou požadovat poplatky v běžné výši, bude to pro některé cestovní kanceláře hodně tvrdé," soudí Okamura.

Cestovní kanceláře ale už tuší, že ač storna svým klientům odpustí, samy se takového kroku nedočkají. "Náklady spojené s rušením zájezdů a vracením peněz v plné výši dosáhnou milionů korun. Volili jsme raději zájem klientů než čistě finanční stránku věci," poznamenal mluvčí cestovní kanceláře Fischer Daniel Plovajko s tím, že tyto ztráty nejdou pro společnost ohrožující.

Ještě horší situace ale nastane, pokud nepokoje v Egyptě neskončí ani do poloviny či konce února. V Egyptě je nyní takzvaná nízká sezóna. Únor a březen jsou ale tradiční měsíce, kdy se prodá nejvíce letních dovolených. A Egypt je v popularitě v Česku na sedmé příčce.

Kam se turisté přelijí?

Co je však ztrátou pro Egypt, bude v delším výhledu výhrou pro jiné přímořské země. Pokud se situace v zemi nevyřeší tak rychle, aby letní sezóna zůstala víceméně nedotčená, vydělají na útěku turistů ze severu Afriky jiné státy.

"Pokud se podíváme na podíl zájezdů do Egypta a Tuniska na všech zájezdech prodaných v Česku za rok, dostaneme se k deseti až patnácti procentům, tedy přibližně 300 tisíc zájezdů. Tito lidé pak nejspíš zamíří do evropských zemí - Řecka, Španělska, Itálie a Chorvatska. Půjde spíše o méně nákladné destinace," konstatoval analytik Beránek.

Potenciál přilákat ty, kdo kvůli nestabilní situaci nepojedou do Egypta, má i Turecko. Jak Beránek upozornil, právě Turci začali stahovat své turisty z Egypta jako jedni z prvních. "Cestovní ruch je součástí ekonomické diplomacie. Nelze jej sice kontrolovat, ale jde velmi snadno ovlivnit," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy