Jaké protesty, diví se turisté na egyptských plážích

Veronika Skálová Veronika Skálová
28. 1. 2011 13:10
Češi se zajímají o situaci před odjezdem na dovolenou, zájezdy ale neruší
Klid na egyptských plážích nic neruší, lidé dál odjíždí na dovolenou navzdory protestům v Káhiře.
Klid na egyptských plážích nic neruší, lidé dál odjíždí na dovolenou navzdory protestům v Káhiře. | Foto: Reuters

Praha - Protivládní demonstrace v Egyptě už čtvrtý den neztrácejí na síle, ale turisté se o naplánovanou dovolenou bát nemusí. Všechny pobytové i poznávací zájezdy v těchto dnech pokračují bez jakýchkoliv komplikací.

"Na situaci na místě se průběžně informujeme i na ministerstvu zahraničí a i nadále platí, že v turistických letoviscích, kam lidé míří, panuje klid a nehrozí žádné nebezpečí," uvedl viceprezident a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Zájem o dovolenou v Egyptě ani po týdnu protestů podle cestovních kanceláří neklesá. Na aktuální vývoj situace se pouze o něco častěji informují ti, kdo se chystají na africké pláže v dohledné době vydat.

Na plážích se neprotestuje

"Vzhledem k tomu, že zprávy o protestech lidé vidí v každých zprávách, je to pochopitelné. Nepokoje se ale odehrávají zejména v hlavním městě, které je stovky kilometrů vzdálené od letovisek, kam turisté míří," podotkl Daniel Plovajko, mluvčí cestovní kanceláře Fischer.

Podle něj se řada těch, kdo si pobyt v Egyptě užívají, dozvěděla o nepokojích v zemi až od českých příbuzných, kteří jim na dovolenou znepokojeně telefonovali.

Jediným omezením, které turisté aktuálně pociťují, je odstřižení internetu, k němuž v pátek v Egyptě došlo. "Podle nejnovějších informací v některých letoviscích nefunguje internet, telefony ale fungují bez problémů všude," upozornil Okamura.

Kanceláře jsou ve spojení se svými delegáty na místě i s místními egyptskými agenturami. "Bez potíží pokračují jak pobytové, tak poznávací zájezdy. U nich jsme samozřejmě připraveni trasu v případě potřeby odpovídajícím způsobem upravit," uvedl mluvčí cestovní kanceláře Čedok Tomáš Brejcha. Nikdo zatím podle něj plánovaný pobyt nezrušil.

Egypťané o turisty nechtějí přijít

Jediné omezení, které v současné době platí je zrušení doplňkových výletů do hlavního města, kde se odehrává převážná část nepokojů. "Za tyto pozastavené výlety klientům vracíme peníze, pokud jsou v Egyptě na delší dobu a situace se do konce jejich pobytu uklidní, nabídneme jim náhradní termín," dodal Plovajko.

Zástupci cestovních kanceláří se shodují na tom, že ani místní podnikatelé nechtějí o ty, kdo jim přináší obživu přijít. Proto své české protějšky opakovaně ujišťují, že přesunutí protestů do letovisek nehrozí, protože by pro místní turistický ruch bylo likvidační.

"V tomto smyslu je situace v Egyptě a Tunisku podobná, obě země jsou na turistickém ruchu závislé a je v jejich zájmu, aby jej protesty nepoznamenaly. U Tuniska je ale situace jiná, jde o letní destinaci, v současnosti tam žádné chartery z Česka nemíří. Pozorujeme, že někteří klienti zatím váhají s nákupem letní dovolené, protože čekají, jak se situace v Tunisku vyvine," doplnil Okamura.

Nepokoje v Egyptě v obrazech

 

Právě se děje

Další zprávy