Je to víno z Moravy? Razie proti sklepům pokračuje

Tomáš Fránek
27. 1. 2011 17:54
Soud odmítl vyhovět první části žaloby Templářských sklepů v boji o milion stažených lahví
Díváte se do templářských sklepů v Čejkovicích, kam firma pouští návštěvníky.
Díváte se do templářských sklepů v Čejkovicích, kam firma pouští návštěvníky. | Foto: Repro: templarske-sklepy.cz

Brno - Zásah státu proti jedné z největších tuzemských vinařských firem - Templářských sklepům Čejkovice - bude pokračovat.

Firma podle informací deníku Aktuálně.cz neuspěla u soudu se žádostí o odkladný účinek rozhodnutí Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Inspektoři nařídili vinařské firmě stáhnout kvůli nejasnému původu hroznů z předvánočního trhu v Česku milion lahví vína.

Jde o největší skandál, který kdy tuzemské vinaře zasáhl; kromě Templářských sklepů inspekce našla podezřelá vína i u několika dalších producentů. Na trh se tak dostaly miliony lahví vyrobených z hroznů, u nichž není možné dohledat, kde byly vypěstovány a zda opravdu pocházejí z moravských vinic.

Hrozí nám likvidace

V žalobě, v níž se firma domáhá zastavení postupu inspekce, přitom Templářské vinné sklepy vůbec poprvé vyčíslily, jakou škodu jim skandál způsobil - má jít o 60 milionů korun.

Podle žaloby vinařské firmy, která patří mezi nejznámější v Česku, jí kvůli postupu státu hrozí likvidace. Soud proto požádala o pozastavení kroků inspektorů do doby, než se rozhodne o celé žalobě.

"Nenahraditelnou újmu shledává firma v tom, že výkon uloženého opatření spočívající ve stažení produktů (vín z tržní sítě spolu se zákazem uvádět do oběhu produkty v částce asi 60 milionů korun českých) vážně a nenahraditelně ohrožuje hospodářskou a podnikatelskou činnost takovým způsobem, že hrozí likvidace," uvedly Templářské vinné sklepy v žalobě.

Podle zástupců sklepů by zastavení postupu inspekce nemohlo vést ani k ohrožení zákazníků, stažená vína nejsou zdravotně závadná.

Zástupci inspekce jsou však přesvědčeni, že stažení vína z obchodů nemůže firmu zlikvidovat - víno nepodléhá rychlé zkáze a Templářské vinné sklepy mohou vína po skončení řízení znovu prodávat.

"Jedná se o asi pětinu z celkové produkce ročníku 2009 nižší cenové kategorie, hrozba likvidace se jeví proto jako silně nadnesená a není nijak doložená majetkovými poměry," uvedli zástupci inspekce.

Pokud by soud žádosti o pozastavení kroků inspekce vyhověl, zasáhlo by to podle inspekce zájmy poctivých vinařů, kteří dodržují zákon.

Kde jsou doklady?

Senát Krajského soudu v Brně vedený soudkyní Jany Jedličkové rozhodl, že firma nedokázala předložit důkazy, ze kterých by vyplývalo, že jí skutečně hrozí škoda ve výši 60 milionů korun.

"Firma soudu nedoložila, jakým způsobem dospěla k částce 60 milionů korun, která má představovat újmu způsobenou stažením vín z tržní sítě. Žalobce (Templářské sklepy) mohl zdejšímu soudu doložit, za jaké ceny vína (u nichž má povinnost je stáhnout ) prodal a za jaké ceny a případně za jakých dalších podmínek tato vína nyní z tržního oběhu stahuje," rozhodli soudci.

Podle nich tedy firma nedokázala předložit argumenty, podle kterých hrozí společnosti nenahraditelná újma, což je podmínka pro přiznání odkladného účinku.

"Soud nevychází (neboť nemůže) ze zásadního faktu, že nezákonný postup SZPI páchá vedle přímých škod také nepřímé škody, mimojiné v podobě zásadního poškození dobrého jména Templářských sklepů Čejkovice. Ty jsou vzhledem k hodnotě značky významné," uvedla firma v prohlášení komentujícím verdikt soudu.

Žádost o odložení rozhodnutí inspekce je první částí žaloby, kterou soud ve sporu rozhodl. Žalobu na rozhodnutí inspekce o stažení vín z prodeje teprve rozhodne.

 

Právě se děje

Další zprávy