Další cigarety zdraží od února. Kvůli dražším surovinám

Ekonomika Ekonomika
27. 1. 2011 9:02
Ceny jedné krabiček se zvýší v průměru o dvě až tři koruny
Foto: Reuters

Praha - Krabička cigaret značek  Dunhill, Pall Mall, Lucky Strike a Kent, Camel, Winston, Salem a Mild Seven a řady dalších bude od února o dvě až tři koruny dražší.

Server Euro.cz uvedl, že své výrobky zdraží v Česku  tabákové koncerny British American Tobacco (BAT) a Japan Tobacco International (JTI). Následují tak Philip Morris, který zdražil v lednu.

Neznamená to však, že lidé budou muset v trafikách a dalších obchodech hned od února platit za cigarety více. Zdražené cigarety se totiž do prodejen dostanou až po doprodání zásob, což se stane zhruba za dva měsíce.

Zvýšení cen zavinily dražší vstupy

Za zvýšením ceny tentokrát výjimečně není změna spotřební daně, nýbrž dražší vstupy. Udržet současné ceny zejména u nejlevnějšího segmentu bylo prý podle serveru Euro.cz dlouhodobě ekonomicky neúnosné.

Dalším důvodem k relativně mírnému zdražení byla skutečnost, že se tabákové firmy chtějí vyhnout skokovému zdražení po dalším navýšení spotřební daně. To vloni schválila Rada Evropské unie. Evropská směrnice vyžaduje nejpozději od roku 2014 minimální spotřební daň 90 eur za tisíc cigaret. V ČR se nyní odvádí kolem 80 eur.

Ministerstvo financí v důsledku tohoto rozhodnutí navrhlo zvýšit sazby spotřební daně u tabákových výrobků ve dvou krocích. První z nich by měl od 1. ledna příštího roku zvýšit daň u krabičky cigaret o 2,30 koruny. Druhý krok je plánován k 1. lednu 2014, ale zatím není určeno v jaké výši.

Mezi hlavní značky BAT patří Dunhill, Pall Mall, Lucky Strike a Kent. JTI kromě globálních značek Camel, Winston, Salem a Mild Seven produkuje dalších 70 značek lokálních, které prodává ve 170 zemích. Nejsilnějšími značkami dalšího velkého hráče na trhu - Imperial Tobacco, který dosud o zdražení neinformoval, jsou Moon či West.

 

Právě se děje

Další zprávy