Dioxin v německém mase nebyl, v Česku jde do prodeje

Tomáš Fránek
20. 1. 2011 20:48
Testy potvrdily, že v mase z Německa nebyly zvýšené hodnoty dioxinů
Foto: Reuters

Brno - Testy potvrdily, že maso které do Česka dostalo z německé farmy a vepřů krmených směsí s rakovinotvornými dioxiny, je nezávadné a může se prodávat.

Zásilka 4,5 tuny směřovala do Ústeckého a Středočeského kraje, asi tunu veterináři dohledali a vzali z ní vzorky.

Vzorky testovali i Němci. "Obdrželi jsme i písemné sdělení německé veterinární služby, podepsané šéfkou německé veterinární služby Karin Schwabenbauer, kde je doloženo laboratorním vyšetřením, že zásilka živočišných produktů odeslaná do ČR neobsahovala nadlimitní množství dioxinů," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Nikde dioxiny nejsou

Maso, jehož distribuci veterináři pozastavili, může zase k zákazníkům. "Německé vyšetření, že nebyly překročeny limity pro dioxiny, potvrdila i naše vyšetření, provedená ve Státním veterinárním ústavu v Praze," uvedl Duben.

Podle něj se nadlimitní hodnoty dioxinů zatím neobjevily v žádných potravinách.

Státní veterinární správou ČR bylo dosud odebráno 30 vzorků ze zásilek z Německa a nyní jsou známy výsledky 15 z nich (byly vyhovující). "Limity pro dioxiny nebyly překročeny ani u 4 500 kg, ani u ostatních zásilek. Proto pozastavených 820 kg v Ústeckém kraji je uvolněno do tržní sítě," uvedl Duben.

Stížnost v Bruselu

Česko si už kvůli dioxinové aféře stěžovalo v Bruselu.

Chce, aby Evropská komise vysvětlila, proč nefunguje systém, který má varovat před výskytem nebezpečných potravin na evropských trzích.

Jde zatím o neostřejší reakci českých úřadů na dioxinovou aféru v Německu.

Ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakub Šebesta proto odeslal protestní dopis José Luis de Felipemu, řediteli sekce RASFF (Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva). To je jeden z úřadů, které fungují při Evropské komisi. Má země EU varovat před výskytem nebezpečných potravin.

Šebesta žádá o vysvětlení bezprecedentního postupu týkajícího se dioxinové kauzy, kdy z centra tohoto celoevropského systému nebyly včas zaslány informace do českého Národního kontaktního místa, které spravuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

 

Právě se děje

Další zprávy