Budvar v zahraničí chutná, zvýšil vývoz o 4 procenta

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
19. 1. 2011 11:38
Celkový vývoz piva z Česka klesl o 12 procent.
Budvar si získává jazyky pivařů za hranicemi Česka.
Budvar si získává jazyky pivařů za hranicemi Česka. | Foto: Českobudějovický Budvar

České Budějovice - Nejvíce piva za svou více než stoletou historii vyvezl v loňském roce za hranice České republiky Budějovický Budvar.

Vývoz se meziročně zvýšil o 4,3 procenta na 604 791 hektolitrů piva. Jde tak proti celkovému trendu ve vývozu piva - celý český export se totiž loni snížil o 12 procent.

Více než 80 procent vyvezeného piva mířilo z Budvaru do zemí Evropské unie, zejména do Německa, Velké Británie, Rakouska, Ruska a na Slovensko. Z 90 procent tvořil vývoz prémiový ležák.

"Naším největším úspěchem je nárůst prodejů v Německu, které je naším nejdůležitějším exportním teritoriem. Dosáhli jsme tam nejvyššího prodaného objemu v historii na úrovni 214 408 hektolitrů, což je o 4,7 procenta meziročně víc," komentovala loňské výsledky vedoucí exportního oddělení Renata Pánková.

Spotřeba piva v Německu přitom dlouhodobě klesá. Budvar má podle ní v Německu věrné zákazníky, kteří jsou ochotni za jeho pivo zaplatit vyšší cenu. Daří se mu i v Rakousku, kde je nejprodávanějším českým pivem.

V Číně se objem prodeje zvýšil téměř na trojnásobek, především díky účasti pivovaru na Všeobecné světové výstavě Expo 2010 v Šanghaji. V Norsku, Arménii, Gruzii nebo na Ukrajině se prodeje meziročně více než zdvojnásobily. Loni začal pivovar vyvážet do Indie a po šesti letech obnovil dodávky do Nizozemska.


 

Právě se děje

Další zprávy