Ovoce se urodilo nejméně za 20 let, ceny jsou vysoko

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
18. 1. 2011 15:37
Jablek je o 30 procent méně, meruněk dokonce o 75 procent.
Švestek i meruněk, oblíbeného materiálu na pálenku, se letos urodilo o poznání méně.
Švestek i meruněk, oblíbeného materiálu na pálenku, se letos urodilo o poznání méně. | Foto: Wikipedie

Hradec Králové - Nejnižší úrodu ovoce za posledních 20 let sklidili v loňském roce zemědělci v Česku. Od předchozího roku se snížila o 32 procent na 121 019 tun, uvedla ČTK s odvoláním na předsedu Ovocnářské unie Martina Ludvíka.

Důvodem slabé úrody je podle něj zejména loňský deštivý květen. Včely v době květu stromů v dešti a vlhku nelétaly, farmáři se navíc do podmáčených sadů k jejich ošetření s technikou nedostali. Peckoviny navíc výrazně postihla houbová choroba moniliový úžeh květů.

Česko není v propadu úrody zdaleka jediné. Letos například kvůli neúrodě poklesne dovoz jablek z Polska do Česka. V celé Unii se sklidilo asi 9,5 milionu tun jablek, což je druhé nejnižší číslo za posledních deset let.

Jablek se letos urodilo o 29 procent méně, což poznamenalo i zásobu pro letošní obchodní sezonu. "K 1. lednu bylo ve skladech 24.000 tun jablek, což je meziročně o 32 procent méně," uvedl Ludvík. To znamená, že většina jablek v prodeji bude až do další sklizně pocházet z dovozu, zejména z Itálie, která drží asi 40 procent zásob jablek v Evropě.

U jablek ale nebyla úroda o tolik nižší než v předchozím roce. To u meruněk se úroda zmenšila o tři čtvrtiny, u višní o polovinu, u švestek o 44 procent a broskví o 43 procent.

Takové poklesy samozřejmě znamenaly i nárůst cen.  Zatímco před rokem stálo kilo jablek v obchodě mezi 18 a 25 korunami, nyní se pohybují mezi 25 a 30 korunami, pod 20 korun klesají jen výjimečně při prodejních akcích.


 

Právě se děje

Další zprávy