Ikea stahuje skleněný hrnek, lidé ho mají vracet

Tomáš Fránek
18. 1. 2011 14:19
Firma stahuje hrnek Rund, který se rozbíjí při používání
Obchodní dům IKEA
Obchodní dům IKEA | Foto: IKEA

Brno - Společnost Ikea stahuje z prodeje ručně vyráběný skleněný pohár Rund.

A největší světový výrobce nábytku žádá všechny zákazníky, kteří si už výrobek koupili, aby ho přestali používat a vrátili ho zpět.

„Žádáme zákazníky,  aby hrnek přinesli ho zpět do oddělení služeb zákazníkům ve kterémkoliv obchodním domě IKEA, kde jim budou peníze vráceny v plném rozsahu," uvedla firma ve výzvě, která se týká i Česka.

Pět zranění

Firma totiž dostala dvanáct upozornění z celého světa - skleněný hrnek se rozbil lidem při používání a v pěti případech zranil lidi.

Ikea začala vyšetřování a zjistila, že jsou odchylky v tloušťce skla a proto výrobek preventivně stahuje ze všech trhů.

Řetězec má 280 obchodů ve 26 zemích světa, včetně České republiky, a zaměstnává kolem 127 000 osob. Společnost vlastní nadace zřízená jejím zakladatelem, Ingvarem Kampradem.

Deset milionů návštěvníků

V Česku Ikea provozuje čtyři obchodní domy s nábytkem a bytovými doplňky. V loňském fiskálním roce prodejnám firmy v Česku kvůli hospodářské krizi klesly poprvé tržby, a to na 6,93 miliardy korun ze 7,28 miliardy korun ve fiskálním roce do konce srpna 2009.

Počet návštěvníků se však meziročně zvýšil z necelých deseti milionů v roce 2009 na 10,886 milionu. Přibližně polovinu tvořili zákazníci, kteří si koupili zboží.

 

Právě se děje

Další zprávy