Turistů přibylo, nejvíc na Blízkém Východě a v Asii

Veronika Skálová Veronika Skálová
17. 1. 2011 16:33
Příliv turistů bude letos pokračovat, ale bude pozvolnější.
Význam masových akcí, jakou bylo i šanghajské Expo, v loňském roce vzrostl.
Význam masových akcí, jakou bylo i šanghajské Expo, v loňském roce vzrostl. | Foto: Reuters

Madrid - Nárůst o téměř 7 procent oproti poklesu o 4 procenta v krizovém roce 2009 zaznamenal mezinárodní turistický ruch.

Světová turistická organizace při OSN (UNWTO) zveřejnila první odhad vývoje turismu za loňský rok. Počet příjezdů zahraničních turistů se podle něj na celém světě zvýšil v loňském roce o 58 milionů, tedy o 6,7 procenta, na 935 milionů.

Drtivá většina destinací podle organizace pocítila opětovný příliv turistů. Oživení však nebylo všude stejně rychlé a vedly jej zejména rozvíjející se ekonomiky.

Roste zájem o Asii

"Oživení je dobrou zprávou zejména pro ty rozvíjející se země, které na tomto sektoru zavisí z hlediska příjmů i pracovních příležitostí. Výzvou nyní bude udržet tento vývoj i v průběhu nadcházejících let navzdory stále nejistému vývoji světové ekonomiky," komentoval údaj generální sekretář organizace Taleb Rifai.

Nejsilnější nárůst v počtu příjezdů byl patrný na Blízkém Východě, kde se zvýšil o 14 procent, o 13 procent vzrostl zájem turistů o asijské státy, o 10 pak o Jižní Ameriku.

Letošní růst v jednotkách procent

Evropské státy přivítaly o 3 procenta turistů více než v krizovém roce, počet příjezdů se zvýšil na 471 milionů.

Organizace informovala, že se v loňském roce zvýšil význam velkých kulturních či sportovních akcí, jako byla zimní olympiáda v Kanadě, Expo v Číně či fotbalové mistrovství světa v Jižní Africe.

Pro letošní rok předpovídají experti UNWTO sice pokračující růst, ale v mírnějším tempu. Celosvětově se podle nich zvedne počet příjezdů zahraničních turistů o 3 až 5 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy