Maso s dioxiny snědli na Ústecku. Bylo ho 4,5 tuny

Tomáš Fránek
14. 1. 2011 19:00
Rozbourané a balíčkované vepřové maso směřovalo do Ústeckého a také Středočeského kraje
Foto: Reuters

Brno - Česko už ví, kolik se do země dostalo z Německa vepřového masa, ve kterém mohl být rakovinotvorný dioxin.

Na přelomu loňského a letošního roku bylo z Německa dovezeno celkem 4500 kilogramů vepřového masa. Spotřebitelé ho zřejmě už víceméně snědli.

"Rozbourané a balíčkované vepřové maso směřovalo do Středočeského a Ústeckého kraje. Podle našich poznatků již bylo distribuováno a zřejmě snědeno, protože směřovalo především do podniků veřejného stravování," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Duben.

Není nebezpečí

Ten uvedl, že lidé nemají důvod k panice, protože dioxin je nebezpečný tehdy, pokud ho člověk požívá delší dobu a může se v těle hromadit. "Expozice musí trvat delší dobu. Jednorázové požití člověka neohrozí," řekl.

Němci oznámili, že se maso dostalo do Česka a Polska z jedné farem, kde zvířata krmili kontaminovaným krmivem.

Nespolupráce s Němci

Hlavní polský veterinář v pátek podle agentury DPA oznámil, že do Slezska bylo z Německa prodáno asi 1,5 tuny potenciálně kontaminovaného vepřového masa.

Úřady podle něj nyní dodávky masa kontrolují podrobněji, dál ho však do Polska pouštějí. "V současnosti není uzavírka pro Německo nutná," řekl.

Čeští veterináři také zkritizovali německé kolegy za špatnou komunikaci ohledně možného dovozu vepřového masa z německého chovu kontaminovaného rakovinotvorným dioxinem.

Informace o dovozu masa, které mohlo obsahovat dioxin, se čeští odborníci dozvěděli až v pátek odpoledne.

Ministerstvo zemědělství dnes oznámilo, že kontroly v obchodech žádné potraviny s dioxiny nenašly. "Výsledky jsou už například z Prahy, Brna, Tábora i z Ústí nad Labem. Všechny výrobky, u kterých je už testování dokončeno, vyhověly limitům na dioxiny," uvedla mluvčí ministerstva Tereza Dvořáčková.


 

Právě se děje

Další zprávy