Tržby měsíc před Vánoci stouply, oznámili statistici

Ekonomika Ekonomika
11. 1. 2011 9:20
Český statistický úřad zveřejnil nejnovější bilanci maloobchodu
Ani Vánoce letos obchodníkům nepřinesly takové tržby, v jaké doufali
Ani Vánoce letos obchodníkům nepřinesly takové tržby, v jaké doufali | Foto: Veronika Skálová

Praha - Češi se zřejmě na konci roku rozhodli plácnout přes kapsu, naznačují čerstvá data Českého statistického úřadu. Maloobchodní tržby podle statistik v listopadu vzrostly oproti roku 2009 o pět procent.

Hlavní podíl na tom měl zejména růst tržeb za auta a služby s nimi spojené, ale také vyšší počet pracovních dní. Když statistici odečetli vliv vyššího počtu pracovních dní, rostly tržby meziročně o 3,4 procenta, od října se zvýšily o 0,3 procenta.

Nakupující Češi tak připravili ekonomickým expertům příjemné překvapení, ti totiž očekávali zvýšení tržeb asi na poloviční úrovni.

"Růst listopadových maloobchodních tržeb je mírným překvapením. Propad v říjnu i negativní výsledky maloobchodu v unii předpovídaly spíše horší výsledky. Na lepší tržby měly konečně vliv vánoční nákupy, které se v předchozích letech projevovaly už v říjnu," konstatoval analytik Home Credit Michal Kozub.

Jak potvrzovaly už předvánoční průzkumy, lidé v loňském roce při nakupování dárků hodně vsadili na internetové obchody. Prodej prostřednictvím internetu a zásilkových služeb se totiž už v listopadu zvýšil o 24 procent, o téměř 9 procent se zvýšil prodej oblečení a obuvi a o 6,8 procenta počítačů a komunikačních zařízení.

Růst nejspíš nevydrží přelom roku

Zároveň však odborníci varují, že vývoj v dalších měsících nemusí být jednoznačně pozitivní. "Ačkoliv listopadový výsledek svádí k optimismu, uvidíme, ještě jaké výsledky přinese konec roku 2010 a počátek roku 2011. Prosincové údaje o nezaměstnanosti (9,6 %) varují před příliš vysokými očekáváními," upozornila Helena Horská z Raiffeisenbank.

Podle analytika skupiny Citfin Tomáše Volfa je zapotřebí letošní výsledek srovnat s meziročním vývojem v listopadu 2009 - ten byl totiž spolehlivě nejhorší za celý krizový rok. "Dnešní číslo srovnáváme právě s tímto výsledkem, takže tato optika ubírá dnešnímu výsledku na lesku," dodal Volf.

Analytici se shodují na tom, že ačkoliv předvánoční nákupy tržby obchodníků nepochybně zvýšily, na začátku letošního roku příliš velké útraty očekávat nelze. Hlavním důvodem je znovu rostoucí nezaměstnanost, která opět atakuje hranici 10 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy