Nebojte se vajec, smrtící dioxiny se nenašly. Zatím

Tomáš Fránek
10. 1. 2011 16:08
Obchody jsou pod tlakem, potravináři chtějí nálepku s označením "bez dioxinů"
Vejce na trhu v Hong Kongu
Vejce na trhu v Hong Kongu | Foto: Reuters

* V Česku dosud kvůli možnému výskytu dioxinů proběhlo 24 kontrol * Čtrnáct z nich prováděla Státní zemědělská a potravinářská inspekce u odebraných vzorků vajec, deset Státní veterinární správa u kuřecího masa * Vzorky byly bez závad

Brno - Čeští zemědělci a potravináři tlačí tuzemské obchodní řetězce k netradičnímu kroku - chtějí, aby maso a vajíčka v obchodech dostaly nálepku s označením, že v nich není rakovinotvorný dioxin.

Ten se dostal v Německu z kontaminovaného krmiva do vajíček a masa. Výsledky testů ale zatím neukazují, že by se tyto výrobky dostaly do Česka.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa v pondělí potvrdil, že výsledky testů zatím zvýšené hodnoty dioxinů v potravinách nepotvrdily.

Teprve, pokud by se nějaké potraviny s dioxinem na českém trhu objevily, zvážilo by ministerstvo razatnější opatření.

Agrární a Potravinářská komora, které už neúspěšně požadovaly zastavení dovozu výrobků z Německa, obchody vyzývá, aby zavedly značku mimořádného značení masa, masných výrobků a vajec "Bez dioxinů".

Značka pro zákazníky

Výzvy míří především na obchodní řetězce, které většinu zboží z dovozu prodávají.

"Obchodníci zde mohou využít znalosti a možnosti dohledání původu prodávaných potravin a tuto informaci pak obratem nabídnout svým zákazníkům jako záruku a bonus k nákupu," uvedl prezident Potravinářské komory Miroslav Toman.

Podle zástupců zemědělců i potravinářů totiž dioxinová aféra v Německu nabývá stále většího rozsahu a dosavadní šetření nejsou úplně průkazná.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka řekl, že obchodníci berou výzvu vážně a budou se jí zabývat. "Výzvu chápeme jako snahu ochránit naše zákazníky. Budeme proto kontaktovat šéfy dozorových orgánů a probereme s nimi možnosti, jaké obchod za této situace má," uvedl Juračka.

Podle zástupců společnosti Tesco je ale zbytečné vyvolávat paniku. "Kontaktovali jsme všechny naše dodavatele vajec, potravin vyrobených z vajec a kuřecího masa, kteří nám potvrdili, že se nejedná o suroviny dovezené z Německa. Zároveň sledujeme situaci a doporučení Státní veterinární správy," uvedla mluvčí společnosti Tesco Eva Karasová.

Zastavení prodeje německého masa a vajec zatím oznámily pouze Slovensko a Jižné Korea. Britské řetězce v čele s Tescem stáhly z prodeje několik různých výrobků jako jsou dorty, do kterých se dostaly kontaminovaná vajíčka z Německa.

Podle českých úřadů dovoz německého masa a vajíček může zastavit jenom Evropská komise.

Změny zákonů v EU?

Německá krmiva, která byla kontaminována rakovinotvornými dioxiny, se dostala i do Dánska. Tamní zemědělci jimi krmili nosnice. Novináře o tom dnes informoval mluvčí Evropské komise Frederic Vincent.

"Můžeme potvrdit, že kontaminované krmivo z Německa bylo vyvezeno i do Dánska pro nosnice," uvedl Vincent. Podle něj ale nehrozí, že vejce nosnic, k nimž se problematická krmná směs dostala, skončila na prodejních pultech, protože byla určena čistě pro chov.

Slovenské ministerstvo zemědělství by v reakci na případ chtělo prosadit, aby firmy měly povinnost oznamovat informace o dovážených produktech - kdy byly dovezeny, kdo je producentem, jaké je složení výrobku a pro koho jsou určeny. To by mělo následně ulehčit pátraní po případném nebezpečném zboží.

"Nechceme nabourat svobodný pohyb zboží, ale oznamovací povinnost je to nejméně, co můžeme od každého vyžadovat," poznamenal slovenský ministr zemědělství Simon.


 

Právě se děje

Další zprávy