Případ otrávených vajec: Slováci stopli jídlo z Německa

Tomáš Fránek
7. 1. 2011 16:12
V Německu už bylo zavřeno na 4700 farem, vajíčka se prodávala v Nizozemí a Británii
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Slovensko jako první evropská země sáhlo k tomu, co zatím české úřady dělat nechtějí.

Slovenské ministerstvo zemědělství v pátek oznámilo, že dočasně zastavuje prodej vajec a kuřecího masa z Německa, kde se objevily potraviny kontaminované rakovinotvorným dioxinem.

V Německu podle serveru Spiegel Online dioxinový skandál už postihl 13 ze 16 spolkových zemí a úřady kvůli němu nechaly preventivně zavřít přes 4700 chovů.

Dioxinů čtrnáctkrát víc

Podle deníku Bild byly z prodeje staženy stovky tisíc vajec a utraceny desítky tisíc slepic. Němečtí zemědělci odhadují způsobené škody na 40 až 60 milionů eur (téměř jedna až 1,5 miliardy korun) týdně a žádají jejich náhradu od výrobce kontaminovaného krmiva. V něm bylo podle testů až čtrnáctkrát víc dioxinu než povolují normy.

Slovensko zastavilo prodej masa a vajec až do chvíle, kdy budou známy výsledky testů po celoplošné kontrole veterinářů v obchodech a velkoskladech. „Dokud nebudou známy výsledky testů, je prodej vajec a kuřecího masa německého původu dočasně zastavený," uvedlo v dnešní zprávě slovenské ministerstvo zemědělství.

Zastavení prodeje masa a vajec z Německa požadují i čeští zemědělci, úřady ale tvrdí, že o uzavření hranic členského státu EU a zákazu prodeje potravin z některé z členských zemí může rozhodnout pouze Evropská komise.

„Pokud některá z členských zemí sáhne k zastavení prodeje potravin z jiné členské země, musí být schopna si takový výjimečný zákaz zdůvodnit a vysvětlit ho u Evropské komise," řekl deníku Aktuálně.cz mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Ten potvrdil, že první výsledky testů nepotvrdily výskyt dioxinu v testovaném vepřovém masu z Německa.

Stačí ujištění unie

Podle českých úřadů v souvislosti se současným problémem s dioxiny v Německu Evropská komise akceptovala záruky německé strany a žádná opatření zatím nepřijala. „Stanovisko komise je závazné a důvěryhodné pro všechny členské státy," uvedl Duben.

České ministerstvo zemědělství tak zatím nařídilo zintenzivnit kontroly potravin z Německa.

Kontaminované krmivo se podle německého ministerstva zemědělství do zahraničí nedostalo, vejce od slepic krmených kontaminovaným krmivem ale byla podle deníku Die Welt z Německa vyvezena do Nizozemska a Británie. Oznámil to úřad evropského komisaře pro zdraví a ochranu spotřebitele. Nizozemci vajíčka zpracovali do majonéz a pečiva. Britské úřady se nyní snaží podezřelá vejce zajistit a stáhnout z prodeje.

Deník Hannoversche Allgemeine Zeitung s odvoláním na ministerstvo zemědělství Šlesvicka-Holštýnska napsal, že firma, která krmivo vyráběla, věděla o jejich kontaminaci dioxinem už od března 2010. Úřady se o tom dozvěděly ale až na konci prosince.

Podle deníku prokázal březnový test v soukromé laboratoři, že množství jedovaté látky více než dvojnásobně překračuje povolenou hranici 0,75 nanogramu dioxinu na kilogram tuku.

Firma Harles & Jentzsch, která krmné tuky vyráběla z látek pro technické účely, měla podle ministerstva zemědělství Šlesvicka-Holštýnska k dispozici 20 laboratorních zkoušek, z nichž devět bylo pozitivních na vysoký obsah dioxinu. Jeden test dokonce odhalil čtrnáctinásobné překročení povoleného limitu.

Spotřebitelská sdružení i experti ale zákazníky uklidňují - i přes vysoké hodnoty dioxinu žádné zdravotní rizika nehrozí.

 

 

Právě se děje

Další zprávy