Čechům se nechělo utrácet za šperky, prodej klesl o 25%

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
6. 1. 2011 13:32
Puncovní úřad označil loni méně zlatých i stříbrných šperků než v roce 2009.

Praha - Když je budoucnost nejistá, nákupy šperků musí počkat, i když krize pomalu mizí v dálce, řekli si nejspíš v loňském roce Češi.

Podle údajů Puncovního úřadu se totiž prodej zlatých a stříbrných šperků znovu snížil i ve srovnání s krizovým rokem 2009. Jedním z důvodů byly podle předsedy úřadu Martina Novotného i vysoké ceny, které se zvyšovaly v důsledku obav z dluhové krize v eurozóně.

Úřad v roce 2010 opatřil značkou o 25 procent méně zlatých šperků a o 18 procent méně šperků stříbrných. Počet zlatých šperků opatřených ochrannou známkou se snížil na 983 tisíc kusů z 1, 248 milionu o rok dříve, pokles u stříbra byl z 1, 631 milionu na 1,326 milionu.

 

"U zlata a stříbra se ještě projevuje hospodářský pokles v Evropě, a tím oslabená poptávka na tuzemském trhu. U stříbrných šperků však klesl pouze dovoz a jejich tuzemská výroba naopak mírně vzrostla o osm procent," komentoval statistiky Novotný.

Lidé podle něj odkládají nákup na jistější dobu, kdy se ekonomika vrátí k růstu.
"Doufáme, že k nám dorazí oživení z Velké Británie, kde byl loni pokles oproti roku 2009 ve zlatě již jen sedm procent a u stříbra byl zaznamenán dokonce mírný nárůst," řekl ČTK Novotný.

Ceny drahých kovů loni díky slabšímu kurzu dolaru a ekonomickým nejistotám ve světě prudce vzrostly. Stříbro získalo 80 procent a je na maximech za 30 let, zlato s růstem o 30 procent končilo loňský rok na dohled rekordních maxim z počátku prosince.


 

Právě se děje

Další zprávy