Američané následují Čechy, IKEA stáhla klasické žárovky

Veronika Skálová Zdeněk John, Veronika Skálová
5. 1. 2011 13:36
Američané v Ikea nakoupí jen úsporné žárovky nebo LED svítidla
Česká Ikea se tradičních žárovek zbavila už loni.
Česká Ikea se tradičních žárovek zbavila už loni. | Foto: Inter Ikea Centre Group

New York - Žádné tradiční žárovky, od nynějška budou Američané následovat Čechy. V obchodních domech nábytkářského řetězce IKEA nakoupí zákazníci na americkém trhu jen úsporné, halogenové nebo jiné alternativní zdroje světla.

Stejně jako v Česku, kde švédská firma předběhla bruselskou směrnici zakazující klasické žárovky nad 60W, také ve Spojených státech je řetězec rychlejší než vláda. Ta chce trh zbavit tradičních žárovek až v letech 2012 až 2014.

Nábytkářská firma se tak stala v USA prvním prodejcem, který už tradiční žárovky stáhl. "Stopka pro tradiční žárovky je jednouduchou cestou, jak mohou zákazníci Ikea snížit spotřebu energie," vysvětlil Mike Ward, prezident Ikea pro Spojené státy.

Češi už svítí úsporně

Stejný postup zvolila Ikea také v České republice. "Klasické žárovky jsme přestali nabízet v září loňského roku, ale poslední jsme prodali ještě dříve," řekla mluvčí Ikea Jindřiška Válová.

Podle šéfky enviromentální politiky firmy Marcely Pokorné se ukazuje, že i v případě svítidel je pro zákazníky rozhodující cena. "Zatím nejvíce stojí o ty levnější technologie, tedy o úsporné žárovky," uvedla.

Ikea už ale nabízí i dražší a ještě úspornější technologie - LED diody a halogenové zářivky. V nabídce má také lampu na sluneční energii.

Podle zkušeností řetězce, který si na své "zelené" politice velmi zakládá, lidem nějakou dobu trvá, než si zvyknou na rozdíly mezi úspornými a tradičními žárovkami. Mezi nejčastější výtky k halogenovým žárovkám patří bílé světlo, které vydávají namísto dřívějšího žlutého, i jejich postupně sílící světlo.

 

Právě se děje

Další zprávy