Bič na supermarkety nepřežije. Experti ho chtějí zrušit

Ekonomika Ekonomika
5. 1. 2011 12:30
Začala cesta ke zrušení zákona o významné tržní síle, který měl chránit zemědělce
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Bič na velké obchodní řetězce nejspíš brzy zmizí ze sbírky zákonů.

Expertní komise doporučila vládě, aby zákon o významné tržní síle, který upravil hlavně obchodní vztahy mezi dodavateli a velkými markety, byl zrušen.

Agentura ČTK citovala mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu Pavla Vlčka, podle něhož některé pasáže zákona budou přesunuty do jiných norem a jiné úplně zrušeny.

Zákon platí od února loňského roku, vypracovala ho skupina poslanců ČSSD a podpořila Potravinářská komora.

Velké řetězce ho však kritizují a uvádějí, že poškodil jejich vztahy s dodavateli.

Experti doporučují klíčovou část zákona zapracovat do zákona o ochraně hospodářské soutěže.

"Snahy o zrušení zákona vítám, protože situaci na trhu v jeho současné podobě nepomáhá, ale spíš komplikuje. Je velmi nepřehledný, obtížně se interpretuje a navíc dosud nijak výrazně nepomohl těm, které má chránit. Přenesení některých jeho ustanovení do zákona o ochraně hospodářské soutěže je možné a koneckonců se toto řešení vyskytuje i v právních řádech některých zemích EU," uvedl pro Aktuálně.cz Aleš Kubáč, specialista na maloobchod z advokátní kanceláře Ambruz & Dark.

Zákon o významné tržní síle od loňského února ukládá především obchodním řetězcům, aby poskytovaly dodavatelům své všeobecné obchodní podmínky, které musejí obsahovat cenové podmínky i údaje o snižování cen. Norma stanovuje, že za zboží musí být zaplaceno nejpozději do 30 dnů od dodání. Řetězce také nemohou prodávat zboží za nižší cenu, než za jakou ho nakoupily.

Zákon vznikl poté, co si především zemědělci stěžovali na to, že jsou pod velkým cenovým tlakem řetězců, které na ně přenášejí klesající marže a dopad nízkým cen potravin.

 

Právě se děje

Další zprávy