Inspekce Templáře chválila. Hned poté mluvila o patoku

Tomáš Fránek
6. 1. 2011 10:15
Spor o víno asi rozhodne až soud, Templáři už podali dvě žaloby
sklenice s vínem
sklenice s vínem | Foto: Veronika Skálová

Brno - Systém výroby v Templářských sklepích Čejkovice, které musely kvůli nejasnému původu hroznů stáhnout z obchodů milion lahví vína, prošel těsně před zásahem státní inspekce auditem. Tato kontrola přitom nezjistila žádná vážná pochybení.

Inspektoři, kteří v rozhodujícím období pro každého obchodníka - před Vánoci - uštědřili "templářům" citelný zásah, se nyní hájí tím, že audit sledoval jen dražší vína. Jejich pozdější kontrola odhalila nejasný původ u levnějších odrůd.

Při prověřování systému takzvaných kritických bodů, které slouží k zajištění zdravotní nezávadnosti potravin, se jedna z největších vinařských firem v tuzemsku podle zmíněného auditu nedopustila žádného prohřešku.

U náhodně vybraných vín byl zkoumán také způsob nákupu a původ hroznů. Právě ten je teď předmětem sporu mezi inspekcí a Templářskými sklepy.

Audit, který má deník Aktuálně.cz k dispozici, ve firmě dělali inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce, tedy stejného úřadu, který pak nařídil stahování tisíců lahví vína.

Dokládání původu vína

"Auditovaná osoba (Templářské sklepy) má zajištěn systém sledovanosti - od příjmů surovin, přes výrobu až po distribuci potravin. Auditovaná osoba je tak schopna doložit vznik finalizované šarže vína (od příjmů hroznů)," je napsáno v konečné zprávě o auditu.

Inspektoři prověřovali náhodně vybraná vína, nezjistili při nákupu hroznů, výrobě a distribuci žádné chyby.

Audit celkově chválí výrobní podmínky, kvalitu pracovníků i používané technologie ve firmě. "Systém je zaveden a udržován na velmi vysoké, profesionální úrovni," uvedli na závěr inspektoři.

Inspekce je i přes výsledky auditu přesvědčena, že sklepy zákon porušily. "Audit byl zaměřen na vína vyšších kategorií," uvedla mluvčí inspekce Petra Hoferková s tím, že neznámý původ hroznů inspektoři později objevily u jiného typu vín.

Vedení sklepů ale uvedlo, že audit byl zaměřený na celý výrobní systém bez ohledu na typ vína.

Podle inspekce není firma schopna prokázat pravdivý původ více než milionu kilogramů hroznů.

"Templářské sklepy nejsou ani po několika měsících schopny dodat inspekci zákonem požadované doklady s pravdivými údaji o původu významného množství svých vín," uvedl před koncem loňského roku šéf inspekce Jakub Šebesta.

Rozhodne až soud

Celý spor tak s největší pravděpodobností rozhodne až soud. Ten už řeší dvě žaloby Templářů a v nejbližší době by mělo padnout první rozhodnutí. Inspekce navíc na vedení firmy podala trestní oznámení kvůli tomu, že údajně bránila v kontrole firmy.

Templářské sklepy nejsou první, kdo se kvůli prověřování původu hroznů dostal do sporů se státní kontrolou.

Porušení zákona inspekce zjistila také u firem Vinia Velké Pavlovice, Vinařství Mutěnice a Vinařství Zaječí.

U posledních dvou firem inspekce u soudu neuspěla. Nejvyšší správní soud rozhodl, že pokuty v celkové výši sedmi milionů korun neplatí, byly nepřiměřeně vysoké. Pokud Templářské sklepy u soudu uspějí, chtějí zpět vymáhat způsobenou škodu.

Vinařské firmy se brání tím, že udělaly vše, aby původ hroznů zjistily.

Podle generálního ředitele společnosti Vinium Karla Lyčky není v možnostech firmy ověřovat u pěstitelů, zda uvádí nepravdivé údaje, či nikoliv. "Navíc všechna tato vína podléhají zatřídění a inspekce k nim vydala rozhodnutí, že splňují požadavky pro jakostní víno odrůdové s moravským původem," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy