Vánoční nákupy jsou pryč. Ať žije nakupování ve slevách

Veronika Skálová Veronika Skálová
26. 12. 2010 16:12
Obchodníci teď budou vyměňovat dárky a nabízet slevy

Praha - Pauza od horečného předvánočního nakupování trvá stejně dlouho jako vánoční svátky.  Jakmile se v pondělí znovu otevřou dveře většiny obchodů, začnou jimi znovu proudit lidé.

Menší část zákazníků vyrazí do obchodů, aby vrátili či vyměnili nevhodné vánoční dárky. Nejčastěji přichází k obchodníkům s oblečením nevhodné velikosti, jindy s dárky, které dostali dvakrát.

Většina obchodů nabízí výměnu takového zboží za jiné ve stejné ceně či dražší s doplatkem, nebo levnější s vyplacením cenového rozdílu.

Typ zboží, které obchody přijímají, se ale může lišit. Zatímco v knihkupectví s účtenkou a neponičenou knihou obvykle pochodíte, v Tescu zakoupené knihy se vám vrátit nepovede.

"Možnost vrátit sortiment se nevztahuje například na spodní prádlo, potraviny, cigarety, noviny, kamery, fotoaparáty, vánoční ozdoby, knihy, CD a DVD," upozornila mluvčí řetězce Tesco Eva Karasová.

Slevy ještě letos

I když hlavní vlna slev vypukne v obchodech až po návratu většiny lidí z vánočních prázdnin, řada obchodníků nelenila a vyhlásila začátek slev už na první pracovní den po Vánocích.

K řetězcům s módním zbožím a elektronikou, které povánoční výprodeje vyhlašují pravidelně, se přidávají i některé internetové obchody, které si tuto příležitost výdělku nechtějí nechat ujít.

"Od 27. prosince do konce ledna budou zákazníci moci nakoupit se slevou až 70 procent. Podle našich zkušeností z minulých let se povánoční výprodej setkává u zákazníků s velkým zájmem. Mnoho lidí dostalo pod stromeček peníze a počítá s tím, že jim nabídneme zboží za zajímavé ceny. Díky výprodejům tak po Vánocích nenastává radikální pokles objednávek, naopak následuje druhá velká vlna nákupů, která trvá po celý leden," uvedl obchodní ředitel obchodu Mall.cz Tomáš Jeřábek.

Už v neděli, tedy první den po svátcích, kdy otevřelo, spustilo stejně vysoké slevy Tesco -  oděvy nabízí až se sedmdesátiprocentní slevou, zlevnilo i hračky, dekorace nebo vánoční domácí potřeby. Výprodej zahájila i Ikea nebo Marks & Spencer (i ten otevřel některé prodejny již v neděli).

Trvání vlny slev se u jednotlivých obchodníků liší. Zatímco jedni upozorňují, že skončí v polovině ledna, další budou zlevněné zboží prodávat až do začátku února, případně i nabídku postupně proměňovat podle trendů.

 

Právě se děje

Další zprávy