Češi plánují po svátcích velké utrácení ve slevách

Veronika Skálová Veronika Skálová
21. 12. 2010 16:12
Umíme si dobře spočítat, že elekroniku a oblečení se mnohem více vyplatí koupit až po svátcích, kdy bude až o polovinu levnější.
Největší zájem bude ve výprodejích o elektroniku a oblečení. Ilustrační foto.
Největší zájem bude ve výprodejích o elektroniku a oblečení. Ilustrační foto. | Foto: Veronika Skálová

Praha - Opatrné utrácení a hledání výhodných nabídek, které se stalo typickým pro letošní nákupy Čechů, bude pokračovat i v následujících týdnech.

Řada lidí si dobře spočítala, že utratit před Štědrým dnem peníze za elektroniku nebo oblečení, které po svátcích projde výraznou slevou, je zbytečné. Podle průzkumu GE Money Bank se tak Češi letos chystají utrácet ve slevách více než před rokem.

Hlavním objektem zájmu se podle průzkumu stane právě módní zboží a elektronika. Lidé si na dobu po svátcích schovají v průměru 5293 korun, tedy o 750 korun více než v loňském roce.

Vyšší sumy přinesou do pokladen obchodníků muži než ženy. Sice budou nejspíš nakupovat méně než jejich protějšky, ale zato si dopřejí nákladnější věci - zejména elektroniku. V průměru za ni podle banky utratí 6551 korun, ženy za 3898 korun nakoupí především kosmetiku nebo oblečení.

Banka navíc očekává, že tržby obchodníků budou jak před svátky, tak po nich vyšší než v loňském roce.

"Podle našich průzkumů se ukazuje, že lidé před Vánocemi i po Vánocích utratí více než minulý rok. Nárůst v povánočních nákupech je ale výrazně vyšší. Češi dnes častěji své nákupy odkládají až po vánočních svátcích, chtějí tak využít povánočních slev a ušetřit v nich tisíce korun," poznamenala Jarmila Kowolowská, manažerka kreditních karet GE Money Bank.

Podle ní v lednu obvykle stoupá počet plateb kreditní kartou, což svědčí o tom, že karty lidé využívají jako finanční rezervu v době, kdy jejich peněženky vyždímaly předvánoční nákupy.


 

Právě se děje

Další zprávy