První rekord Vánoc padl. Poštou prošlo 170 tisíc balíků

Zdeněk John
18. 12. 2010 14:28
Obliba nakupování na internetu roste, pociťují to i dopravci.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Jeden z rekordů letošních Vánoc už nejspíš padl. Česká pošta oznámila, že během páteční směny ve své balíkové centrále v Praze roztřídila zhruba 170 tisíc balíků, tedy jednoznačně nejvíc v letošním roce a také více než v letech předchozích.

Potvrzuje se tak i na tomto konkrétním čísle, že čím dál častěji lidé kupují vánoční dárky po internetu a pak si je nechávají posílat - třeba poštou.

Kromě České pošty ale podobné rekordní žně hlásí také další dopravci, kteří spolupracují s e-shopy, například PPL. Vánoční sezona pro internetové obchody představuje obvykle až třetinu celoročních tržeb.

Třicet miliard po netu

Podle odhadů expertů mají letos internetoví obchodníci šanci na zvýšení tržeb až o pětinu ve srovnání s loňským rokem. Internetový srovnávač Srovname.cz před časem zveřejnil svůj odhad, že tržby internetových obchodů v letošním roce dosáhnou třiceti miliard korun.

Většina obyvatel Česka letos plánuje utratit za vánoční dárky o trochu víc peněz než vloni. Vyplývá to z průzkumu, který v srpnu a září provedla společnost Unilever na reprezentativním vzorku 500 osob.

Průměrný "ježíšek": 3233 korun

Více než vloni dá za dárky téměř 70 procent lidí. Průměrná útrata na člena rodiny prý vzroste z loňských 3 106 korun na 3 233 korun. To je ale pořád výrazně méně než v předchozích letech - v roce šlo totiž o 3 667 korun a v roce 2006 dokonce o 5017 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy