Čekáte balík? Může mít až tři dny zpoždění kvůli sněhu

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 12. 2010 16:45
Sníh zpomaluje kurýrní služby i Českou poštu. Na balíky si adresáti počkají déle.
Počet posílaných balíků před svátky roste až o polovinu. Ilustrační foto.
Počet posílaných balíků před svátky roste až o polovinu. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Objednat letos vánoční dárky přes internet včas se velmi vyplatilo. V současné době totiž sněhové podmínky prodlužují doručování balíků, jejichž objem před Vánoci u přepravních firem roste na dvojnásobek.

Jak zjistila ČTK, kurýrní služby i Česká pošta hlásí zpoždění oproti normálním doručovacím lhůtám. Podle agentury se doba doručování nyní prodlužuje v některých oblastech o jeden až tři dny, což může těm, kdo objednávají dárky přes internet na poslední chvíli, dost zkomplikovat život.

PPL musela kvůli dopravní nehodě přerušit doručování zásilek převážně ze severní Moravy do depa v Hradci Králové. Zásilky musí firma přeložit a doručovat v následujících dnech. Zpoždění doručování balíků hlásí firma zejména z Liberecka a Ústecka, kde byly vyhlášeny kalamitní stavy.

Česká pošta komplikace připouští, ale většina poboček podle mluvčího funguje bez větších komplikací. "Za poslední dny byly jen dvě pošty nedostupné. Může se stát, že se zásilky opozdí, ale stále doručujeme. Za to patří velká pochvala silničářům," uvedl Ivo Mravinac.

Právě před svátky roste počet rozesílaných balíků geometrickou řadou. Například DPD doručuje až 60 tisíc zásilek denně, DHL Express zaznamenala nárůst mezinárodních zásilek o 20 až 30 procent, její sesterská PPL v Česku doručuje o 40 procent zásilek víc, dva týdny před Vánoci to bývá i o 100 procent víc než po zbytek roku.

Česká pošta zaznamenala před koncem roku růst počtu balíků zhruba o 35 procent. V posledním čtvrtletí navíc počet balíků v souvislosti s rozmachem internetových obchodů meziročně narostl o 15 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy