Česko přesvědčilo Evropu, víno králů není víno

Tomáš Fránek
18. 12. 2010 15:17
Evropský soudní dvůr na základě žádosti z Česka rozhodoval o víně z Moldávie
sklenice s vínem
sklenice s vínem | Foto: Veronika Skálová

Lucemburk - Česko mění pravidla Evropské unie.

Tedy aspoň co se týká posuzování cel za dovoz vína z Moldávie.

Evropský soudní dvůr totiž rozhodl, že moldavské víno Kagor, označované za elexír mládí a zdraví, které se dodává také na britský královský trůn, nemůže být pro účely cel posuzováno jako víno, ale jako jiný alkoholický nápoj s vyšší celní sazbou.

Spor o zařazení vína se přitom v Česku řeší už od února 2006. Celníci totiž v té době zjistili, že víno z Moldávie obsahuje minimálně dvacet pět procent cukru, který ale nepochází z hroznů. Analýza prokázala, že do vína je přidávaný alkohol z řepného cukru.

Řepa do vína nepatří

Celníci proto rozhodli, že víno nemůže být zařazeno mezi likérové vína, ale do jiné položky alkoholických nápojů, kam patří například jablečné víno nebo medovina.

Spor pak řešily české soudy, které se ale kvůli nejednoznačnému výkladu norem Evropské unie obrátily na Evropský soudní dvůr.

Česko přitom v postoji k moldavskému vínu podpořilo Řecko, naopak Evropské komise byla přesvědčena, že Kagor má být zařazený mezi vína.

Soudci evropského soudu, kteří sjednocují používání zákonů a pravidel pro celou EU, rozhodli, že alkohol v líkérových vínech musí být jenom z hroznů. „Z toho vyplývá, že víno z Moldávie nemůže být zařazeno do kategorie červené dezertní víno," rozhodli soudci.

Unikátní víno bohatých

Víno Kagor je unikátním vínem, vzniklým na objednávku ruské pravoslavné církve. Měl sloužit jako připomínka Kristovy oběti. Název je podle jihofrancouzského města Cahors, kde jsou vína podobného charakteru doložena od 13. století.

Do Ruska se dostal za časů cara Petra Velikého kolem roku 1700. Protože Rusové byli v té době zvyklí hlavně na sladké alkoholické nápoje z medu, bylo i toto víno objednáno jako sladké. Pili ho ti nejbohatší.

Kagior nyní patří mezi oblíbená vína britské královny Alžběty II.

 

Právě se děje

Další zprávy