ČEZ odmítl solární elektrárnu, majitel u soudu neuspěl

Tomáš Fránek
15. 12. 2010 17:30
Majitel solární elektrárny neuspěl v soudním sporu o připojení elektrárny do sítě
Proti plánovanému zdanění fotovoltaiky demonstrovalo před Poslaneckou sněmovnou několik desítek majitelů solárních elektráren.
Proti plánovanému zdanění fotovoltaiky demonstrovalo před Poslaneckou sněmovnou několik desítek majitelů solárních elektráren. | Foto: Martina Machová

Brno - Jeden z prvních sporů o připojení solárních elektráren do sítě v Česku končí výhrou energetického gigantu ČEZ.

Majitel elektrárny ze severu Moravy, který si rezervoval příkon 0,5 MW, usiloval, aby soud zasáhl proti ČEZu a Energetickému regulačnímu úřadu. Jeho elektrárnu se totiž nepodařilo připojit do sítě.

ČEZ elektrárnu odmítl připojit už před třemi roky a tedy před zahájením mohutného solárního boomu.

Důvodem podle energetické společnosti bylo, že připojení elektrárny by ohrozilo fungování celé distribuční soustavy. Postup energetické společnosti schválil i Enegetický regulační úřad.

Stejně jako ČEZ postupoval letos na jaře i stát, který přestal do sítě připojovat všechny solární elektrárny.

Byly by problémy se sítí

Majitel elektrárny Energetický regulační úřad zažaloval. Podle něj u podobných projektů neměl ČEZ s připojením problémy.

"Úřad vycházel z nesprávných a účelově zmanipulovaných podkladů předložených společností ČEZ," uvedl majitel elektrárny v žalobě.

Nejvyšší správní soud však žalobu odmítl, podle soudců je totiž nepřípustná, správní soud o ní vůbec rozhodnout nemůže, jde totiž o soukromoprávní spor a ne o veřejný zájem.

Podobných soudních sporů bude nyní přibývat. Eneregetický regulační úřad totiž nechal na začátku roku dočasně pozastavit připojování nových slunečních a větrných elektráren do sítě. Některé firmy proto úřad zažalovaly. Patří mezi ně i společnost IT serve, která instaluje solární panely. Firma si stěžovala u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, u Energetického regulačního úřadu a podala i žalobu na ušlý zisk. Už v březnu vyčíslil podnik své ztráty na statisíce korun, teď už jde o miliony.

Česku navíc kvůli dodatečnému zdanění solárních elektráren hrozí i mezinárodní arbitráže o miliardy korun.

Vláda schválila sérii opatření, která mají omezit investice do solárních elektráren, protože kvůli jejich rozvoji od příštího roku hrozilo prudké zdražení elektřiny. Patří mezi ně například uvalení 26procentní daně na solárních elektrárny či zvýšení poplatků za zábor zemědělské půdy pro sluneční zdroje.

Nová daň vstoupí v platnost od 1. ledna. Zákon ve středu podepsal i prezident Klaus.

Hrozí miliardové arbitráže

"Vnímáme to jako cílenou likvidaci fotovoltaiky v České republice," uvedl šéf České fotovoltaické průmyslové asociace František Smolka. Podle zástupců solárního byznysu mohou kroky vlády vyvolat arbitráže a žaloby na český stát až v hodně 260 miliard korun.

Instalovaný výkon fotovoltaických elektráren na konci letošního roku bude činit zhruba 1650 megawatt, řada investorů ale bude muset své projekty realizovat až v příštím roce.


 

Právě se děje

Další zprávy