Pozor na pistácie z Tesca a sušené hrušky z Kauflandu

Veronika Skálová Veronika Skálová
13. 12. 2010 15:15
Potravinářská inspekce nařídila oříšky a sušené ovoce stáhnout, obsahovaly nebezpečné množství chemikálií.
Kaufland stahuje z prodeje sušené hrušky, Tesco zase pražené pistácie.
Kaufland stahuje z prodeje sušené hrušky, Tesco zase pražené pistácie. | Foto: Hnutí Duha

Brno - Solené pistácie z Íránu a sušené hrušky z Číny nařídila stáhnout z trhu Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Pražené a solené pistácie stahuje ze svých prodejen řetězec Tesco. Podle potravinářské inspekce obsahují pistácie dodávané bratislavským výrobcem Enzinger nadměrné množství aflatoxinů.

Aflatoxiny jsou jedovaté organické látky produkované některými druhy plísní; patří mezi nebezpečné látky ohrožující lidské zdraví. Napadají především suché skořápkové plody, například různé druhy ořechů, ale i některé obiloviny.

Pistácie z Íránu musel na začátku prosince z prodeje stahovat i řetězec Kaufland. Na jeho pultech se nyní objevily pro změnu sušené proslazené hrušky z Číny s vysokým obsahem oxidu siřičitého.

Šestkrát více oxidu siřičitého než je povoleno

Výrobek pocházel od slovenské firmy Vetter Slovakia, jedná se o šarži s datem trvanlivosti do 6.června 2011 a balení po 175 gramech.

"Pro proslazené ovoce dosoušené je stanoveno nejvyšší přípustné množství oxidu siřičitého 100 miligramů na kilogram. U odebraného vzorku však bylo zjištěno 656 miligramů oxidu siřičitého na kilogram. Inspekce nedoporučuje jeho konzumaci," uvedla vedoucí oddělení komunikace SZPI Romana Kadaňková.

Oxid siřičitý se používá ke konzervaci potravin, ale může být použit také jako antioxidant. Nejčastěji se síří víno nebo právě sušené ovoce. Ve vyšších množstvích může oxid siřičitý vyvolávat alergické reakce u astmatiků a bolení hlavy a průjem.

 

Právě se děje

Další zprávy