Asijští turisté milují Prahu,jejich počty rychle rostou

Veronika Skálová Veronika Skálová
13. 12. 2010 13:55
Za tři letošní čtvrtletí přijelo z Asie o 22 procent více turistů než loni.
Asijští návštěvníci patří podle Okamury mezi nejmajetnější, v průměru utratí v Česku 2500 korun na hlavu a den.
Asijští návštěvníci patří podle Okamury mezi nejmajetnější, v průměru utratí v Česku 2500 korun na hlavu a den. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

Praha - Zatímco turisté ze západu od našich hranic se k cestám do Česka neodhodlávají zrovna dvakrát překotně, cestovatelé z mnohem vzdálenější Asie přibývají po tisících.

Zatímco podle údajů Českého statistického úřadu letos přijelo do Česka jen o 5 procent zahraničních turistů víc než před rokem, turistů z Koreje přijelo o 34 procent více, z Číny o 32 procent více a z Japonska o 21 procent více.

"Celkově přijelo do naší země letos za první tři čtvrtletí zatím 456 tisíc asijských turistů, což znamená celkový meziroční nárůst o nevídaných 22 procent. Asijští turisté se tak svými počty propracovali v celkovém pořadí hned za první Němce, kterých k nám jezdí nejvíce," upozornil mluvčí a viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Lidé z Asie utrácejí nejvíce

Upozornil, že právě turisté z asijských zemí patří mezi ty, kteří na své dovolené vyhledávají nejvyšší standard ubytování a utrácejí nejvyšší částky. Jejich útrata činí v průměru okolo 2500 korun na hlavu a den.

"Hlavním důvodem, proč především Praha láká asijské turisty, je především unikátní rozlehlé středověké historické centrum, které asijská města nemají. Například Japonsko je zemí s častými zemětřeseními, a proto se stavby v minulosti stavěly ze dřeva, aby v případě pádu nezranily obyvatele. Důsledkem je však to, že se v Japonsku nedochovala žádná historická centra měst, jelikož dřevo tak dlouho nevydrží," vysvětlil zájem o Prahu Okamura.

 

Právě se děje

Další zprávy