Nákupy rachejtlí budou bezpečné, kontroly pokračují

Veronika Skálová Veronika Skálová
10. 12. 2010 13:58
ČOI se domluvila s úřadem pro zkoušení střeliva na kontrolách prodejců.
Beztrestný prodej rachejtlí, které smí obsluhovat jen certifikovaní ohněstrůjci, nebude možnánavzdory mezeře v zákoně.
Beztrestný prodej rachejtlí, které smí obsluhovat jen certifikovaní ohněstrůjci, nebude možnánavzdory mezeře v zákoně. | Foto: Jan Langer

Praha - Poplach, vyvolaný zprávami o nedostatku v zákoně, který České obchodní inspekci znemožňuje kontrolovat a pokutovat prodejce nedovolené pyrotechniky, je zažehnán.

Ministr průmyslu a obchodu oznámil, že na prodejce rachejtlí bude dohlížet ČOI spolu s Českým úřadem pro zkoušení zbraní a střeliva.

"Ministerstvo průmyslu a obchodu tak vyřešilo komplikovanou situaci, kdy kvůli dočasným změnám v zákonech hrozilo, že by před nejnebezpečnějším obdobím v roce musely zvolnit kontroly zábavní pyrotechniky, která si ovšem v podání nepoctivých obchodníků mnohdy nezadá s vojenským materiálem. Kontroly budou stejně přísné," uvedl ministr Martin Kocourek (ODS).

Informoval také o tom, že poslanecká sněmovna na své probíhající schůzi bude probírat mimo jiné i novelu zákona o hornické činnosti, která má ČOI navrátit pravomoci k pokutování těch, kdo by nevhodnou či nebezpečnou pyrotechniku prodávali.

Mezera v zákoně vznikla v roce 2008, kdy sněmovna schválila návrh tehdejšího poslance Miloše Melčáka, z něhož ale vypadl odkaz na vyhlášku, která inspekci kontrolu prodeje a skladování pyrotechniky umožňovala. Zákon začal platit v letošním roce.


 

Právě se děje

Další zprávy