Natankujete si na vánoční jízdy už teď. Benzin zdražuje

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
9. 12. 2010 12:47
Za poslední týden zdražil Natural 95 o korunu na litr
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shell

Praha - Takové tempo zdražování pohonných hmot dlouho nepamatujeme. Průměrná cena benzinu Natural 95 u tuzemských čerpacích stanic za poslední týden vzrostla o 1,04 koruny na 32,56 Kč

Nafta zdražila za stejné období o trochu méně -  o 92 haléřů na 31,63 Kč/l.

Za zvyšováním cen nafty stojí podle předsedy Společenství čerpacích stanic Ivana Indráčka zvýšená poptávka u dopravců. Navíc se minulý týden v litvínovské rafinerii stala havárie, která teď musí vyrábět méně, což má samozřejmě také dopad na cenu.

A zdražování bude s velkou pravděpodobností pokračovat i v následujících týdnech. "Vypadá to na další zdražování," řekl agentuře ČTK Indráček. Průměrná cena benzinu Natural 95 by podle něj do konce roku mohla vzrůst až na 33,50 koruny za litr. Nafta by při současném vývoji cen ropy a kurzu koruny vůči dolaru mohla zdražit na 33 Kč/l, míní Indráček.

Bude natural za 35 Kč?

Již teď v Praze svítí u některých čerpacích stanic na stojanech cena za Natural 33 Kč a zřejmě se dostane až na 35 Kč. Nejvyšší průměrné ceny benzinu i nafty jsou ale v Jihomoravském kraji. Řidiči zde litr benzinu tankují v průměru za 33,34 koruny. Diesel stojí 32,40 Kč/l. Naopak nejlevněji mohou motoristé benzin natankovat v Jihočeském kraji, a sice za 31,99 Kč/l. Nejlevnější nafta je za 31,20 Kč/l k sehnání v Libereckém kraji.

Kvůli chladnému počasí je zvýšená poptávka po palivu v řadě zemí, cena ropy je úrovni 90 dolarů za barel a dolar stoupá. Navíc stále více ropy spotřebovává Čína a další mladé ekonomiky. To všechno jsou faktory, které hrají proti peněženkám motoristů.

Snížení ceny Naturalu pod hranici 30 Kč nelze očekávat ani v příštím roce. Analytici investiční banky J.P. Morgan totiž předpokládají, že cena ropy se do konce prvního pololetí příštího roku dostane nad 100 dolarů za barel. V růstu podle nich bude pokračovat i nadále a do konce roku 2012 překoná hranici 120 dolarů. V současné době se termínový kontrakt na severomořskou ropu Brent prodává asi za 90 dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy